Obavijest poljoprivrednicima

Nakon žetve žitarica pogodno je vrijeme za suzbijanje  višegodišnjih korova koji počinju intenzivno rasti na strništima. Primijeniti totalni herbicidi koji kod korovnih biljaka uništavaju nadzemni i podzemni dio i sprečavaju daljnje vegetativno širenje višegodišnjih korova. Na taj način je očišćena njiva za uzgoj slijedeće kulture i  lakšu borbu s korovima.

Za ove namjene koriste se herbicidi na osnovi aktivne tvari glifosata:

CATAMARAN 360 ,CIDOKOR MAX* , CIDOKOR PLUS, ROUNDUP BIACTIVE , ROUNDUP RAPID, TOTAL T, TOTAL UP, GLYPHOGAN, OURAGAN SYSTEM  4, SATELITE, BOOM EFFECT, GLIFOKOR 360 TF, HERKULES.

Utrošiti vode 200-400 l/ha, primjenom u stadiju intenzivnog porasta korova. Površine na kojima je primijenjeno sredstvo ne smiju se obrađivati najmanje 14 dana nakon suzbijanja višegodišnjih korova.

Herbicid primijeniti prema preporukama proizvođača.

Nakon aplikacije temeljito oprati prskalicu!!!

 

 

Ukazujemo poljoprivrednicima na opasnost od ambrozije (Ambrosia artemisifolia) korova prisutnog u našoj okolici gdje je  Ministarstvo poljoprivrede, donijelo Naredbu o obaveznom uklanjanju ambrozije,

Narodne novine broj 72/07.

Uklanjanje ambrozije dužni su provoditi korisnici državnih potpora jer je isto propisano Dobrim poljoprivrednim i okolišnim uvjetima (točnije GAEC-om 6).

Biljka je jednogodišnja, što znači da se širi sjemenom. Dug joj je period klijanja –niče tijekom cijelog ljeta, cvijeta od  srpnja do listopada i prilikom cvatnje obilno izlučuje polen.Time izaziva kod osjetljivih ljudi alergijske reakcije, a može uzrokovati i tešku kroničnu bronhijalnu astmu.

Stoga apeliramo na poljoprivrednike ali i sve ostale građane vlasnike i korisnike voćnjaka, vrtova, vikendica i sličnih površina koje su omeđene kanalima i putovima da unište ovaj opasan korov košnjom, čupanjem ili kemijskim uništavanjem-korištenjem herbicida na bazi glifosata, te mu ne dozvoliti da se rascvjeta i stvori  sjeme te tako nastavi širenje i u slijedećoj godini.

 

Đurđica Kšenek, dipl. ing, agr.

 e-mail: durdica.ksenek@mps.hr

 

 

 

 

 

Pripremi za ispis