Preporuka vlasnicima trajnih nasada oraha – orahova muha

Tijekom ljeta 2021. godine, praćen je let Orahove muhe (Rhagoletis completa Cresson, Diptera: Tephritidae) na više lokaliteta u Osječko-baranjskoj županiji te je prvi ulov odrasle muhe (imago) zabilježen 18.07. u trajnom nasadu oraha u k.o. Popovac (Baranja).

U svrhu praćenja početka leta, preporuka je da se postave u nasadima 3-4 žute ljepljive ploče. Ploče se postavljaju na stabla unutar nasada na pogodnom mjestu u donji dio krošnje (2 metra visine) sa osunčane strane.

Vlasnici nasada oraha koji su prijavili mjeru ruralnog razvoja M10.1.12. – KFK, morali su postaviti u nasade feromonske, vizualne ili hranidbene klopke za Orahovu muhu (Rhagoletis completa), najkasnije do 30.06. a koje uz redovite preglede i vođenje propisane evidencije, moraju ostati u nasadu do 31.08. tekuće vegetacijske sezone.

Još bolja metoda praćenja počeka leta orahove muhe je postavljanje (uz žute ploče), sintetičkog hranidbenog atraktanta (amonijev karbonat ili amonijev acetat) ili feromonskog mamca koje proizvodi mađarska tvrtka Csalomon. Iskustva iz praćenja leta u 2021. godini, pokazuju kako je ulov na žute ploče s dodatkom hranidbenog atraktanta bio 3-5 veći od ulova na žutim pločama bez dodatka atraktanta. Nakon postavljanja ljepljivih ploča, potreban je svakodnevni obilazak nasada i pregled uhvaćenih kukaca.

Sukladno biološkim osobinama orahove muhe, utvrđeno je kako mužjaci orahove muhe prvi izlijeću te je za očekivati kako će se u prvom tjednu leta na žutim pločama hvatati uglavnom mužjaci. U svrhu točne determinacije štetnika (specifični tamni uzorak na krilima), kao i razlikovanja mužjaka i ženki (boja nogu), voćari se upućuju na posjetu web-stranice Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede: https://www.savjetodavna.hr/2021/08/24/masovna-pojava-orahove-muhe-rhagoletis-completa-u-osjecko-baranjskoj-zupaniji/ (www.savjetodavna.hr u rubrici „Aktualno“ – Masovna pojava orahove muhe (Rhagoletis completa) u Osječko-baranjskoj županiji od 24. kolovoza 2021.).

Preporuka je voćarima kako nakon hvatanja prvih ženki, ne treba žuriti sa insekticidnom zaštitom jer je odraslim muhama nakon izlijetanja potreban određeni period (7-10 dana) za ishranu i spolni razvoj te parenje (kupulaciju). Nakon što se u nasadu uhvati prva ženka, prvi insekticidni tretman se može planirati za 10-ak dana.

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, Područna služba za stručnu podršku Osijek i ove godine prati početak leta orahove muhe u nekoliko komercijalnih nasada u Osječko-baranjskoj županiji. Optimalne rokove, načine moguće zaštite komercijalnih nasada i solitarnih stabala oraha uz okućnice (insekticidni tretmani ili metoda masovnog ulova) od navedenog štetnika, biti će podrobnije pojašnjeni u narednoj preporuci!

 

dr.sc. Tihomir Validžić

tihomir.validzic@mps.hr

Pripremi za ispis