Obavijest vinogradarima

Upućujemo vinogradare na usmjerene zaštitu od uzročnika  pepelnice ( Erysiphe necator) i plamenjače (Plasmopara viticola).

Zaštitu od pepelnice moguće je provoditi jednim od pripravaka: Stroby DF , Zato 50 WG, Collis SC, Mystic EC, Leimay, Nativo WG, Luna Experience, Sugoby, Talendo EC, Kusabi SC, Spirox EC, Prosper EC, Cabrio top DF.

Zaštitu od plamenjače i pepelnice moguće je provoditi kombiniranim pripravcima : Universalis, Quadris i sl. Za zaštitu od plamenjače mogu se koristiti i pripravci na osnovi bakra , osobito na sortama rane epohe dozrijevanja.

Zaštitne mjere ja potrebno provoditi vodeći računa o razmacima tretiranja te o zadnje provedenoj zaštiti ( potrebno je izmjenjivati fungicide iz različitih skupina da ne dođe do rezistentnosti).

Još uvijek traje let druge generacije pepeljastog grozdovog moljca koja je mnogo opasnija i preporučamo ponoviti tretiranje insekticidima kao što su Laser KS, Avaunt 15 SC, Coragen SC, Affirm, Voliam, i dr.

Zbog najave novog toplotnog vala uputna je primjena aminokiselinskih i anti stresnih pripravaka

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: ( https://fis.mps.hr/trazilicaszb/)

Sakupljanje ambalažnog otpada sredstava za zaštitu bilja za Dubrovačko-neretvansku županiju planirano je  24.0.2022. u vremenu od 10:00-13:00 na adresi Jasenska bb ispred Poljoprometa.

 

                                                                                                              Ivana Tomac Talajić dipl.ing.

Pripremi za ispis