Obavijest vinogradarima

Prognostičari u narednom razdoblju najavljuju toplo i pretežito suho vrijeme s povremenim oborinama. Maksimalna temperatura u narednih 7 dana ne bi trebala prelaziti 28 °C.

Povremene oborine i duže zadržavanje rose u vinogradima s vidljivim simptomima zaraze na listu mogu omogućiti sekundarno širenje plamenjače vinove loze. Zbog toga vinogradarima preporučamo da redovito pregledavaju zdravstveno stanje i poduzimaju mjere zaštite.

Za preventivnu zaštitu od plamenjače vinove loze (Plasmopara viticola) mogu se koristiti kombinirani ili kontaktni fungicidi kao što su Leimay, Mildicut Curzate F, Pergado F, Ampexio, Orondis, Cabrio Top, pripravci na osnovi bakra… Ovisno o vrsti odabranog fungicida potrebno je voditi računa o razmaku između dva tretiranja.

Toplo i sparno vrijeme pogoduje razvoju pepelnice, a za zaštitu od pepelnice (Erysiphe necator) mogu se koristiti fungicidi kao što su Luna expirience, Dynali, Nativo 75 WG, Mystic EC, Vivando, Talendo, Talendo extra Stroby WG, Folicur 250 EC, Indar 5 EW, Domark 40 ME i sl.

Zbog moguće pojave  rezistentnosti potrebno je provoditi “antirezistentnu strategiju” pri čemu tijekom sezone treba izmjenjivati fungicide iz  različitih kemijskih skupina, a rizične djelatne tvari koristiti u kombinaciji s površinskim fungicidima (npr. sumpornim pripravcima).

Ukoliko se koriste pripravci na osnovi sumpora, važno je znati da oni pri temperaturi zraka iznad 25˚C mogu uzrokovati fitotoksične promjene.

U vinogradima s vidljivim simptomima zaraze pepelnicom smanjite razmak između tretiranja na 7 dana.

Na sortama koje su sada u fazi pred zatvaranje grozda preporučamo primjenu botriticida.

Još uvijek traje let druge generacije pepeljastog grozdovog moljca koja je mnogo opasnija i preporučamo ponoviti tretiranje insekticidima kao što su Laser KS, Avaunt 15 SC, Coragen SC, Affirm, Voliam, i dr.

Podsjećamo vinogradare da radi poduzimanja mjera za sprečavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze vinogradari početkom srpnja trebaju u vinograd postaviti žute ljepljive ploče radi praćenja i provjere učinkovitosti suzbijanja američkog cvrčka (Scaphoideus titanus Ball). Ploče se postavljaju na srednju armaturnu žicu u redu vinograda, a zamjenjuju se svaka dva do tri tjedna. Dovoljno je postaviti 1-2 ploče po vinogradu.

Ako se tijekom srpnja na žutim pločama utvrdi prisutnost odraslih oblika američkog cvrčka, tada treba krajem srpnja ili početkom kolovoza obaviti treće tretiranje.

U slučaju provođenja i trećeg tretiranja  nužno je voditi računa o propisanim karencama insekticida i početku berbe grožđa!

Osim suzbijanja američkog cvrčka u vinogradima je  nužno  provoditi:

  • uklanjanje oboljelih trsova koji pokazuju simptome bolesti zajedno s korijenom
  • krčenje zapuštenih vinograda u demarkiranom i nezaraženom području.
  • uništavanje obične pavitine (Clematis vitalba).

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom.

 Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida.  Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

 mr.sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan

E-mail: zeljkica.medurecan@mps.hr

 

Pripremi za ispis