Obavijest voćarima

Proteklih desetak dana na svim mjernim stanicama zabilježili smo maksimalne temperature zraka u vrijednosti 33 do 36,1 °C. U narednim danima najavljena je mogućnost lokalnih oborina, što može pogodovati razvoju sekundarne zaraze krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis). U odabiru fungicida prednost dajemo pripravcima, koji osim krastavosti jabuka, imaju dopuštenje i za suzbijanje uzročnika gorke truleži ploda (Colletotrichum /Gloesporium spp.), kao što su pripravci na bazi kaptana: Caption 80 WG, Kapetan 80 WG i Scab 80 WG.

Za suzbijanje pepelnice jabuka (Podosphaera leucotricha) predlažemo primjenu pripravaka: Zato plus, Zato 50 WGNativo 75 WG ili Luna expirience. Navedeni pripravci ujedno djeluju i protiv krastavosti.

I dalje bilježimo let leptira jabučnog savijača (Cydia pomonella). Stoga je potrebno obaviti zaštitu jednim od sljedećih insekticida: Affirm, Affirm opti, Coragen 20 SC, Mospilan 20 SP, Harpun, Delegate 250 WG, Voliam targo, i dr.

 

Iznadprosječno toplo vrijeme pogoduje razvoju grinja, ponajviše crvenog pauka. Savjetujemo voćarima da izvrše pregled nasada jabuka na prisutnost ovog štetnika. Kritičnim se smatra 8 do 10 pauka po listu. Za suzbijanje crvenog voćnog pauka preporučujemo akaricide: Zoom 11 SC, Kraft 18, Vertimec 018 SC, Apache, Milbeknock, Nealta,  Nissorun  10 WP, Voliam Targo

S ciljem zaštite pčela, korovna flora koja služi za zatravnjivanje u vinogradima, a nalazi se u cvatnji, mora biti pokošena u trenutku tretiranja sredstvima koja su opasna za pčele. Tretiranje je potrebno obaviti u večernjim satima kada pčele ne lete.

Novi Zakon o održivoj uporabi pesticida (NN 46/22) propisuje da je profesionalni korisnik obvezan voditi i čuvati evidenciju o uporabi pesticida na razdoblje od tri godine, uključujući i račune za kupljene pesticide.

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.

 

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem internetske tražilice na sljedećoj  adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

 

 

 

 

                                    Suzana Slovic, dipl.ing.               

                                                E-mail: Suzana.Slovic@mps.hr

 

Pripremi za ispis