Izrada dekorativnih sapuna hladnim postupkom – održana demonstracija u Feričancima

Dana 15. lipnja 2022. održana je prva demonstracijska aktivnost na temu „Izrada dekorativnih sapuna hladnim postupkom“ na OPG-u Mirjane Nekić u Feričancima, Osječko-baranjska županija u organizaciji Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede.

Izrada sapuna samo je jedna od brojnih aktivnosti Radne skupine za preradu ljekovitog i aromatičnog bilja Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede koju čine savjetnici većeg broja županija, od Osijeka do Dubrovnika, gdje se stečena znanja i iskustva prenose poljoprivrednicima.

Jednodnevna demonstracijska aktivnost izrade sapuna provedena je okviru Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020., mjere M01, kroz teoretski i praktični dio:

Teoretski dio: osnove izrade sapuna; sigurno rukovanje kaustičnom sodom (NaOH); sastavljanje recepata – izrada sapuna uz objašnjavanje “traga” i učenje osnovnih tehnika oslikavanja sapuna; korištenje eteričnih ulja, pigmenata i ostalih dodataka u sapunu; najčešće greške pri izradi sapuna i kako ih izbjeći; trajnost i skladištenje sapuna dobivenih hladnim postupkom.

Praktični dio: prikaz raznih vrsta sapuna dobivenih hladnim postupkom; izrada sapuna od svinjske masti; rezanje, pakiranje i čuvanje sapuna.

Slika 1. Sudionice demonstracijske aktivnosti nakon izrade prvog zajedničkog sapuna

 

Slika 2. Prezentacija osnovnih koraka izrade sapuna

 

Slika 3. Pozorno praćenje prezentacije

 

Slika 4. Zajedničko rezanje prethodno pripremljenog sapuna

 

Slika 5. Demonstracija izrade sapuna od svinjske masti uz dodatak određenih prirodnih boja i mirisa

 

Slika 6. Sapun izrađen u sklopu demonstracijske aktivnosti (rezan nakon 48 sati)

 

U današnjem vremenu sveopćeg napretka i razvoja civilizacije, u kojem većinu potrepština za život pronalazimo u trgovačkim centrima ili web-shop trgovinama, čovjek, a i priroda oko njega postaju sve osjetljiviji i ranjiviji zbog prekomjerne izloženosti i korištenja raznih kemijskih preparata (od proizvodnje hrane do farmaceutske industrije).

Međutim, kada se okrenemo malo u prošlost i pogledamo život na selu, većina naših gospodarstava bila je samoodrživa i u velikoj mjeri samodostatna. Kupovalo se samo ono što se nije moglo proizvesti na gospodarstvu. Nekada u selima Slavonije i Baranje, ali i diljem Hrvatske svaka kuća na selu je imala vlastiti vrt, proizvodila zimnicu, držala stoku za svoje potrebe. Osim proizvodnje hrane i mesnih prerađevina, dorađivala se prirodna vuna, proizvodilo tkanje, sakupljalo ljekovito bilje i koristilo kao dodatak prehrani ili u izradi prirodne kozmetike – tonika, melema, sapuna. Zastati ćemo ovdje na sapunima jer mnogi još tavani čuvaju stare kuhane sapune koji dobro peru i najtvrdokornije nečistoće. Sapune od svinjske masti i originalne recepte čuvaju još naše bake pa ćemo sigurno na nekoj od budućih radionica izrađivati i tradicionalne kuhane sapune. U prilog tome govori i činjenica da se sapuni za najosjetljiviju kožu pa i sapuni za bebe rade od svinjske masti. U sve većem broju kućanstva svinjska mast se polako vraća u kulinarstvu, za očekivati je da će isto tako ponovo zauzeti svoje mjesto u izradi prirodne kozmetike. Sapun je najbrži i najlakši način da se provjeri učinkovitost svinjske masti. Uz dobra svojstva perivosti i blagosti prema koži, domaći prirodni sapun može biti vrlo dekorativan i kao takav lijepi poklon.

Na OPG-u Mirjane Nekić trenutno žive četiri generacije s poljoprivredom kao krucijalnim zanimanjem. Svaka od generacija dala je svoj obol s puno uloženog truda i činila iskorake u modernizaciji poljoprivredne proizvodnje. Uz poštivanje tradicionalnog načina življenja ovo je gospodarstvo primjer održivosti gdje će izrada sapuna samo upotpuniti spektar dodatnih djelatnosti koje proizlaze iz poljoprivrede.

Slika 7. Dodatci boja (na bazi prirodnih minerala) i mirisa (eterična ulja)

 

Slika 8. Rezanje sapuna (prethodne pripreme za demonstraciju)

 

Slika 9. Isprobavanje različitih kalupa, recepata, boja i pečata za izradu dekorativnih sapuna

 

Tekst i fotografije pripremile: Judita Gerber, dipl. ing. agr. i mr.sc. Branka Grahovac

Pripremi za ispis