Obavijest tržnim proizvođačima oraha i vlasnicima pojedinačnih stabala uz okućnice

Početkom mjeseca ožujka (4.3. 2022.) upućena je obavijest vlasnicima plantažnih nasada oraha o važnijim bolestima i štetnicima koji se javljaju gotovo svake sezone u našim krajevima, sa većim ili manjim negativnim posljedicama. Obično u prvim godišnjim aplikacijama preporučujemo primjenu bakarnih fungicida u plantažnim voćnjacima, naročito u mlađim nasadima oraha manjeg rodnog volumena, a naknadno tijekom vegetacije korištenje organskih fungicida.

Od uzročnika biljnih bolesti u Međimurju je vrlo česta, a pojavljuje se gotovo svake sezone siva pjegavost oraha (Gnomonia leptostyla). Povremeno smo pronalazili bakterijsku tamnu pjegavost i palež – uglavnom u mladim nasadima (Xanthomonas campestris pv. juglandis). U proteklim sezonama već krajem ljeta na nezaštićenim a osjetljivim sortama oraha otpalo je više od 80 % lišća zbog razvoja sive pjegavosti, koja u epidemijskim sezonama uzrokuje palež i prijevremenu defolijaciju!

Tablica 1. Neki mjerni podatci bitni za razvoj uzročnika bolesti i štetnika oraha u većem dijelu mjeseca lipnja 2022. godine na nekim mjernim lokalitetima u Međimurju (do 29.6. 2022. u 6.00 sati):

Mjerni lokalitet Ukupno oborina (mm) Vlaženje lišća (min) Prosječna vlažnost zraka Prosječna temperatura zraka
Železna Gora  118,0 mm 5.010 minuta 73,01 % 23,06°C
Belica 110,4 mm 4.620 minuta 76,59 % 21,46°C
Sv.Juraj u Trnju 92,0 mm 3.905 minuta 77,97 % 21,57°C
Mursko Središće 72,0 mm 9.155 minuta 77,62 % 21,51°C
Novakovec 88,6 mm 5.200 minuta 79,04 % 21,22°C
Kotoriba 27,2 mm 4.270 minuta 73,00 % 22,83°C
Donja Dubrava 39,6 mm 11.345 minuta 71,59 % 21,84°C

U višegodišnjim prosjecima tijekom lipnja u Međimurju očekujemo 102,0 mm oborina uz prosječnu mjesečnu temperaturu zraka 18,4°C!

Od početka druge dekade mjeseca lipnja o.g. na više lokaliteta u zapadnom, središnjem i istočnom dijelu Međimurja na netretiranim stablima oraha pronalazimo prve simptome sive i bakterijske pjegavosti na lišću oraha (Gnomonia, Xanthomonas), kao posljedicu iznadprosječno kišovitog i toplog razdoblja zabilježenog od sredine zadnje dekade svibnja, te u dosadašnjem dijelu mjeseca lipnja (vidi Tablicu 1.). Po prvi puta na nekim nezaštićenim stablima oraha u središnjem i zapadnom dijelu Županije pronalazimo i prve znakove bijele pjegavosti oraha (Microstroma)!

Od početka mjeseca lipnja o.g. dominira iznadprosječno toplo i sparno meteorološko razdoblje: prosječna je temperatura zraka značajno iznad očekivanja: ovisno o mjernom lokalitetu od +2,8° do +4,6°C više od očekivane vrijednosti (vidi Tablicu 1.)! Pritom je prosječna vlažnost zraka u rasponu od 71,6-79,0 %! Svi su biljni usjevi i nasadi od proteklog vikenda izloženi toplinskog udaru. Najviše su dnevne temperature u hladovini tijekom posljednjih pet dana u rasponu 30,1°-34,5°C! Tijekom naredna tri dana očekujemo najviše dnevne temperature u rasponu 33°-37°C! Postoji manja mogućnost grmljavinskog nevremena u popodnevnim satima.

Toplina pogoduje završetku skrivenog razdoblja primarnih zaraza krajem svibnja i početkom lipnja o.g. uzročnicima bolesti oraha (Gnomonia, Xanthomonas, Microstroma), pa se sredinom ovog mjeseca pojavljuju tipični znakovi patoloških promjena.

Uzročnik bolesti gljivica Gnomonia leptostyla formira u prezimljujućim oboljelih orahovim organima (lišću, plodovima, izbojcima) posebna zatvorena plodišta (periteciji), otporna na niske temperature. Iz njih se tijekom proljetnih mjeseci oslobađaju infektivne spore za prve ili primarne zaraze. Oslobađanje tzv. “zimskih spora” traje za toplijih proljetnih kišnih dana tijekom travnja, svibnja i moguće još početkom lipnja!

U kontinentalnom su dijelu naše zemlje zimska plodišta uzročnika bolesti formirana krajem ožujka ili početkom travnja. Jedan sat nakon jednosatnog vlaženja starih i oboljelih listova, a kada su temperature veće od 10°C, oslobađaju se zimske askospore. Zračne ih struje nanose na vlažno lišće, a najpovoljnija temperatura za infekciju jest 21°C, pri relativnoj vlažnosti 96-100 %! Kritično razdoblje za  usmjerene zaštite oraha protiv ove bolesti traje od sredine travnja do sredine lipnja! Već krajem svibnja do sredine lipnja primjećujemo prve simptome na lišću. Bolest prepoznajemo po okruglastim i ovalnim ili poligonalnim pjegama s tamnijim rubom, a zaraženi središnji dio je sive boje. Pjege su u početku male, promjera do 2 mm, ali tijekom razvoja bolesti “dostignu” veličinu 2 cm ili više. Jače zaraze pogoduju međusobnom spajanju susjednih pjega, pa time nastaje smeđe uvijanje i sušenje lišća, uz prijevremeno otpadanje tijekom kolovoza i rujna! U zapadnom dijelu Međimurja već krajem proteklog tjedna je zabilježeno prvo propadanje jače zaraženog lišća na nezaštićenim stablima oraha! Na plodovima se pjegavost razvija u obliku okruglastih, udubljenih, nekrotičnih (mrtvih) pjega u zelenoj lupini. Ako se zaraze mladi plodovi dolazi do njihova propadanja i otpadanja. Takvi plodovi predstavljaju izvor bolesti u narednoj sezoni.

Ova se bolest u orasima može suzbijati registriranim površinskim fungicidima u našoj zemlji na osnovi bakra ili drugim pojedinačnim ili kombiniranim organskim pripravcima (https://fis.mps.hr/trazilicaszb/)! Ovisno o količini i rasporedu oborina, mjere zaštite bi u kritičnom razdoblju trebalo ponoviti nakon 50-60 mm oborina.

Na lišću i plodovima oraha u našoj su zemlji opisane i neke druge gljivične bolesti: npr. antraknoza (Gleosporium epicarpi) i sušenje grančica oraha (Phomopsis juglandina). Primjena površinskih fungicida na osnovi bakra umanjuje i pojavu ovih uzročnika bolesti! Na uzorcima drva oraha sa simptomima gljivičnog raka u 90 % slučajeva izolirana je patogena gljiva Botryosphaeria dothidea! Vrsta se opisuje kao uzročnik raka i odumiranja voćaka (i vinove loze), a sve češće se povezuje sa pojavama kao što su sušenje pupova, palež cvjetova ili propadanje plodova!

Tretiranje spomenutim pripravcima važno je provoditi u plantažnim nasadima oraha manjeg starosti i manjeg volumena gdje škropivom možemo zahvatiti veći dio krošnje! Mjere zaštite važno je provoditi u plantažnim nasadima oraha gdje se na deblima primjećuju znakovi raka, te u nasadima koji su proteklih sezona bili oštećeni različitim elementarnim nepogodama (npr. niske temperature, tuča, naplavna voda i sl.)!

Od štetnih organizama životinjskog podrijetla na stablima oraha pronalazimo orahovu lisnu grinju šiškaricu (Eriophyes tristriata) i veliku orahovu lisnu uš (Calaphis juglandis) (njihovo usmjereno suzbijanje najčešće ne poduzimamo). Zbog iznadprosječno toplog svibnja i lipnja o.g. preporučujemo narednih dana započeti sa vješanjem žutih ljepljivih ploča, radi praćenjem ekonomski najvažnijeg štetnika – orahove muhe (Rhagoletis completa)! Na žutim ljepljivim pločama sa mirisom postavljenim 23. lipnja o.g. u središnjem i zapadnom dijelu Međimurja do jučerašnjeg dana još nisu uhvaćene prve jedinke orahove muhe! Literatura navodi i pojavu jabučnog savijača (Cydia pomonella) kao uzročnika “crvljivosti” jezgre oraha, ali u područjima s intenzivnim uzgojem jabuka takva pojava nije zabilježena (npr. u Međimurju).

VAŽNO: Poljoprivredne proizvođače upućujemo redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) pri Ministarstvu poljoprivrede (mps.hr), svakako prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu radi moguće promjene u registraciji (https://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Dodatna zaštita pčela i divljih oprašivača: Sukladno Zakonu o održivoj primjeni pesticida (NN 46/2022), ako se obavlja tretiranje pesticidom opasnim za pčele, profesionalni proizvođači moraju prije obavijestiti Hrvatski pčelarski savez i povjerenike za izvođenje evidencije pčelara i pčelinjaka te katastra pčelinjih paša po županijama i pčelarskim udrugama u propisanom roku.

 

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.

milorad.subic@mps.hr

Pripremi za ispis