Obavijest proizvođačima jabuke

S obzirom na vremenske uvjete (visoka temperature zraka, visoka relativna vlaga zraka, lokalni pljuskovi) ostvareni su uvjeti za razvoj infekcija s krastavosti jabuke (Venturia inequalis).

Sukladno tome preporuka je provesti preventivnu zaštitu nasada jabuke protiv krastavosti jednim od kontaktnih pripravaka kako bi se spriječilo sekundarno širenje bolesti.

Može se koristiti: Preporučena sredstva su: Delan 700 WDG, Kapetan, 80 WG, Caption 80 WG, Scab 80 WG, Polyram DF, Merpan 80 WDG i dr.

Protiv pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha) mogu se koristiti pripravci na osnovi sumpora: Chromosul 80,  Kumulus DF, Cosavet DF, Kalinosul 80 WG i dr. (ako su temperature niže od 25 °C). Ako je zaraza jačeg intenziteta mogu se upotrijebiti Sercadis ili Luna experience – oba preparata ujedno štite od krastavosti jabuke.

Izbojke zaražene pepelnicom mehanički odstranjivati!

Od zadnje preporuke za suzbijanje jabučnog savijača (Cydia pomonella) prošlo je 14 dana. Ponoviti tretiranje, koristiti jedan od insekticida: Voliam targo, Affirm, Affirm opti, Coragen 20 SC, Mospilan 20 SP, Harpun, Delegate 250 WG i drugi.

 Pri odabiru pripravaka voditi računa o karenci i o maksimalno dozvoljenom broju tretiranja pojedinim pripravkom u sezoni!

 Zaštitu izvršiti predvečer kada pčele ne lete, pri mirnom vremenu bez vjetra. Također je potrebno odstraniti korove u cvatnji prije tretiranja!

 Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi Ministarstva poljoprivrede: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Obavezno prije pripreme i primjene sredstva pročitati priloženu uputu, a pri primjeni sredstva koristiti zaštitnu odjeću.

Prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) primjenu sredstava za zaštitu bilja treba unijeti u Evidenciju korištenja sredstava za zaštitu bilja koju korisnik mora čuvati u razdoblju od tri godine, uključujući i račune za kupljene pesticide, a njihovu ambalažu zbrinuti prema zakonskoj regulativi.

Martina Orešković, dipl. inž. agr.

e-mail: Martina.Oreskovic@mps.hr

Pripremi za ispis