STRUČNO PUTOVANJE VRSNIH UZGAJATELJA U AUSTRIJU

Ekskurzije ili stručna putovanja neizostavna su i vrlo efikasna metoda savjetodavnog rada, potiču udruživanje i zajedništvo, motiviraju mlade poljoprivrednike i stručnjake na zajedničko fokusiranje prema višim ciljevima i veliko su ulaganje u ljude – temeljni resurs za ruralni razvoj.

Savez uzgajatelja simentalskog goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba – ZG SIM – desetljećima njeguje suradnju sa srodnim udrugama i savezima u Austriji i sredinom lipnja je organizirao stručno putovanje primarno za svoje mlade vrsne uzgajatelje u Štajersku i Korušku. Dvodnevno stručno putovanje značajnim je sredstvima sufinancirala i Zagrebačka županija, koja svih ovih godina podupire udružene uzgajatelje goveda u provođenju važnih projekata.

Najvažniji aktualni projekt je Regionalni centar za razvoj stočarstva – Dubrava – Zagrebačka županija, koji je u fazi izrade glavnog projekta gradnje pa je i fokus stručnog putovanja bio na dva najbliža uzgojno-prodajna centra u Austriji: Traboch (Štajerska) i St. Donat (Koruška). Posjećene su i dvije vrhunske simentalske obiteljske farme na kojima su uzgojeni ponajbolji austrijski bikovi, vrlo utjecajni u čitavoj Fleckvieh-simentalskoj populaciji: obitelj Ferstl uzgojila je čuvenog progeno-testiranog bikovskog oca GS Der Beste, a obitelj mladog inženjera Martina Stücklera uzgojila je planetarno popularnog, najskupljeg austrijskog mladog bika do sada po imenu Wintertraum (prodali su ga za 100.000 €), čijim sjemenom i naši vrsni uzgajatelji osjemenjuju svoje najbolje plotkinje.

Školsko dobro srednje strukovne škole LFS Althofen bila je zadnja postaja bogatog dvodnevnog stručnog putovanja. U adaptiranoj, jednostavnoj i funkcionalnoj staji i na 20-ak ha pašnjaka uzgaja se 20 krava mesnih pasmina u sustavu uzgoja krava-tele. Bave se vrhunskim uzgojem mesnog simentalca, charolaisa i limousina, a učenici rade sve poslove sa životinjama, uključujući pripreme i predvođenje na aukcijskim prodajama rasplodnih junica i bikova u obližnjem uzgojno-prodajnom centru u St. Donatu. U dvorištu školskog dobra nalazi se i jednostavna staja za performance-test mladih bikova klasičnog, kombiniranog simentalca koji se uglavnom prodaju centrima za UO u sastavu EUROgenetik.

Na stručnom putovanju u organizaciji ZGSIM-a sudjelovali su uglavnom mladi uzgajatelji, većim dijelom i mladi parovi, koji su sadašnji i budući nositelji ponajboljih stočarskih gospodarstava Zagrebačke županije. Sudjelovali su i djelatnici i stručnjaci središnjeg i regionalnog simentalskog saveza HUSim i ZGSIM, veterinari, predstavnici Zagrebačke županije i Općine Dubrava te novinari.

Organizaciju je s austrijske strane vodila krovna međunarodna organizacija austrijskih uzgajatelja GeneticAUSTRIA, a program je realiziran u suradnji s regionalnim savezima uzgajatelja goveda Štajerske (Rinderzucht Steiermark) i Koruške (caRINDthia).

Iscrpna izvješća s pregršt foto i video materijala možete pronaći na poveznici: ZG SIM | Facebook

Medijski su čitavi dvodnevni program pratili i novinari HTV emisije ‘Plodovi zemlje’ i portala Agroklub.

Austrijski uzgajatelji goveda imaju 15 uzgojno-prodajnih centara

 

Najnoviji centar u Trabochu izgrađen je 2016. godine i sjedište je Saveza uzgajatelja goveda Štajerske

 

GS Der Beste je čuveni austrijski bik jako važan za Fleckvieh-svijet – slikali smo njegovu majku pred 7. teljenje

 

Embrio-transfer je neizostavna metoda u vrhunskom uzgoju – prava sestra, iz istog ET-a bika Wintertrauma

 

Licitiranje najbolje prvotelke u aukcijskom centru Zollfedhalle, St. Donat, Koruška (trajanje 1:56 min.)

 

Školsko dobro LFS Althofen centar je krava-tele sustava uzgoja goveda Koruške

 

Najljepša od više tisuća snimljenih fotografija tijekom dvodnevnog stručnog putovanja u Štajerskoj i Koruškoj

 

Damir Pejaković, dipl.ing.agr.