Obavijest vinogradarima

Prema Naredbi o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze (NN 48/2018, 63/19)  svi posjednici vinove loze uključujući i nezaraženo područje u koje spada Splitsko-dalmatinska županija obavezni su provoditi  kontrolu svojih vinograda na prisutnost zlatne žutice vinove loze.

Simptomi zlatne žutice vinove loze pojavljuju se krajem lipnja i vidljivi su do kraja vegetacije.

Simptomi na listovima:

Kod bijelih sorti listovi žute a kod crvenih intenzivno crvene, kod većine sorata listovi se uvijaju prema naličju i list poprima kopljast izgled. Na dijelovima lista mogu se javiti nekroze, lišće postaje krto pa se nakon stiskanja u ruci mrvi.

Simptomi na mladicama:

Dio mladica ostaje zelene  nedozrijevaju zbog čega se tijekom zime smrzavaju te propadaju.

Simptomi na grozdovima:

Cvat se suši i ostaje na trsu, a zaraženi grozdovi venu i ne dozrijevaju.

U slučaju sumnje na zarazu obavezno obavijestiti nadležnog fitosanitarnog inspektora.

U nezaraženom području u matičnim nasadima i rasadnicima obavezna mjera je praćenje prisutnosti vektora američkog cvrčka(Scaphoideus titanus) žutim ljepljivim pločama te njegovo suzbijanje ukoliko se utvrdi prisutnost. Sredstva dozvoljena za suzbijanje američkog cvrčka su: Sumialfa 5FL, Cythrin max, Abanto, Pyregard, Asset Five, Sivanto Prime, Krisant EC, Mavrik Flo, Flipper, Direkt Grren, Avaunt EC.

Svim ostalim vinogradarima preporučujemo praćenje američkog cvrčaka žutim ljepljivim pločama koje se stavljaju krajem lipnja, na srednju armaturnu žicu ( do 10 ha se postavljaju 3 ljepljive ploče) koje se mijenjaju nakon 2-3 tjedna.

Na feromonskim lovkama za praćenje populacije pepeljastog grožđanog moljca (Lobesia botrana ) bilježi se  ulov  štetnika iznad gospodarskog praga štetnosti te se preporuča izvršiti pregled grozdića. Ukoliko se na pregledanih 100 grozdića pronađe 30 ili više gusjenica štetnika suzbijanje je opravdano te ga možete provesti  jednim od pripravaka: Laser KS, Coragen 20 SC, Runner 240 SC, Avaunt  EC, Affirm, Mimic, Radiant, Cytrin max i dr.

Kod primjene insekticida važno je da se pokose cvatući korovi u vinogradu i da se zaštita obavlja u kasnim večernjim satima kada pčele ne lete.

Toplo i sparno vrijeme  pogoduje razvoju uzročnika pepelnice ( Erysiphe necator ) na vinovoj lozi koja se nalazi u razvojnom stadiju intenzivnog rasta i razvoja bobica, za zaštitu od pepelnice mogu se koristiti pripravci Nativo WG, Stroby DF, Talendo SC, Topas 100 EC, Vivando SC, Dynali, Domark 40 ME, Collis SC, Mystic EC, Luna Experience, Sugoby i dr.

Vinogradarima koji su posljednju zaštitu vinove loze protiv plamenjače proveli prije 12 ili više dana  preporučamo da ponove zaštitu.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: (https://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Sredstava za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedenim na etiketi za uporabu. Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti niti primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.

Prema novom Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine kao i račune od kupljenih sredstava za zaštitu bilja.

 

Silvija Marušić dipl. ing. agr.

silvija.marusic@mps.hr