Obavijest voćarima

Toplo i sparno vrijeme pogoduje razvoju uzročnika pepelnice (Sphaerotheca pannosa) breskvama i nektarinama. Zaštitu je moguće napraviti jednim od pripravaka: Luna experience,  Indar 5 EW  , Nativo WG, Systhane 20 EW .

Vremenske prilike pogoduju razvoju štetnika , upućujemo voćare da redovito pregledavaju voćnjake na prisutnost populacije lisnih uši i crvenog voćnog pauka te ukoliko je potrebno naprave ciljano suzbijanje.

Za suzbijanje populacije lisnih uši prema FIS-u dozvoljeni su pripravci:

Pirimor 50 WG – dozvoljen za višnju, šljivu, breskvu i marelicu ( 1 x u vegetaciji)

Mospilan SG 20 –  dozvoljen za višnju, trešnju, šljivu, breskvu, nektarina

Movento  – dozvoljen  za breskvu, marelicu, šljivu i trešnju (2 primjene u razmaku 7 -14 dana (Suzbija i dudovu štitastu uš)

Closer – dozvoljen za breskvu, nektarinu, trešnju i višnju (suzbija i jabučnu krvavu uš (Eriosoma lanigerum)

Teppeki 500 WG – dozvola na šljivi i breskvi ( 2x u vegetaciji)

U nasadima bresaka i nektarina bilježimo leptira breskvinog savijača (Cydia molesta) i breskvinog moljca (Anarsia lineatella ) iznad gospodarskog praga štetnosti. Za suzbijanje prema FIS-u registrirani su  pripravci:

Runner 240 SC ( b. moljac, b.savijač )

Lepinox plus ( b. moljac, b.savijač )

Insegar 25 WG ( b. moljac, b.savijač )

Voliam targo (b.moljac, b.savijač)

Delegate 250 WG (b. moljac, b. savijač)

Coragen 20 SC (b.savijač, istekla registracija krajnji rok za primjenu zaliha 31.12.2022.)

Imidan 50 WG (b.moljac ,istekla registracija Krajnji rok za primjenu zaliha 1.11.2022.)

Za suzbijanje crvenog voćnog pauka na koštunjavom voću u RH registrirani su pripravci: Zoom 11 SC (breskva, nektarina, marelica) , Vertimec 018 EC (breskva )  Vertimec  Pro ( breskva, nektarina ,marelica šljiva), Voliam targo (breskva ,nektarina), Apache (breskva )

Prilikom odabira sredstva za zaštitu bilja voditi računa o karenci.

Radi mjera dodatne zaštite pčela potrebno je sve kemijske mjere u voćnjaku provoditi u vrijeme kad pčele ne lete ( u kasnim večernjim satima ) te voditi računa da je cvjetni uzrast pokošen.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na poveznici http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedenim na etiketi za uporabu. Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti niti primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.

Ivana Tomac Talajić  dipl. ing. agr.

e-mail: Ivana.Tomac.Talajic@mps.hr