Obavijest proizvođačima jagoda

Nasade jagoda treba redovito pregledati i pratiti pojavu štetnika i bolesti. Ukoliko je berba završila onda se mogu koristiti opet sredstva sa dužim karencama da se biljke očuvaju bez bolesti i štetnika za iduću proizvodnu sezonu i svakako treba prilagoditi tehnologiju prema ljetnim vrućinama.

Poželjno je postaviti ljepljive žute i plave ploče malo iznad listova i redovito pratiti promjene ulova štetnika na pločama te tako možemo uočiti ako dolaze novi štetnici u nasad.

Obratiti pažnju na razvoj crvenog pauka (Tetranychus urticae) kod pojave odabrati pripravke kraće karence kao što je Milbeknock, kao i Vertimec 18 EC (na otvorenom) ili Vertimec pro (u zaštićenom), Kraft 18 EC, s tim da je ova zadnja 3 pripravka poželjno primijeniti u večernjim satima, pri smanjenom osvjetljenju, jer dnevna svjetlost brzo umanji djelovanje.

Kod pojave  tripsa (Frankliniella spp.) primijeniti jedan od registriranih pripravaka kao što su Laser i Kraft (primjena za oba pripravka samo u večernjim satima) ili Poleci plus.

Protiv pepelnice jagode (Podosphaera aphanis syn. Oidium sp.,  Sphaerotheca macularis) preventivno primijeniti Ortiva, Karathane gold 350EC, Quadris ili Pointer ili dr registrirane pripravke sa kraćom karencom.

Protiv sive plijesni (Botrytis cinerea) primijeniti pripravke Pyrus 400 SC, Signum, ili Geoxe, ako su još u cvijetu Serenade aso i dr. Zaražene plodove je poželjno obrati i zbrinuti.

Kod pojave lisnih ušiju (Aphis spp.) po potrebi primijeniti: Decis EC 100, Poleci plus, Rotor super, Demetrina 25 EC, Laser i druge registrirane pripravke.

Svakako je uputno primijeniti pripravke za jačanje imuniteta i kondicije biljaka (aminokiseline, ojačivači, biljni ekstrakti ) i nešto iz programa korisnih mikroorganizama koji se koriste u ekološkoj proizvodnji, a pogodni su za primjenu sustavima kap po kap kao trichoderma vrste ili bacillus vrste ili Pseudomonas spp. i druge koji mogu svojim antagonističkim djelovanjem doprinijeti očuvanju korijena za iduću sezonu (osobito u ljetnim natapanjima nasada).

Na malim površinama za sve bolesti lista korisna je mjera sakupljanja i spaljivanja zaraženih listova. Zaštitu kemijskim sredstvima treba započeti čim se primijete prvi simptomi, pazeći na registracije sredstava i na karence.

Sredstva za zaštitu bilja primijeniti prema priloženoj uputi  ili etiketi, a sukladno registraciji.

Podaci o registracijama i dozvolama  sredstva za zaštitu bilja nalaze se u Fitosanitarnom informacijskom  sustavu (FIS baza )  Ministarstva poljoprivrede na web adresi :

https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

 

Zoran Kajić, dipl.ing.agr.

e-mail: zoran.kajic@mps.hr

Pripremi za ispis