Obavijest proizvođačima povrtnih kultura

Usjeve krumpira potrebno je zaštititi od uzročnika bolesti primjenom jednog od dopuštenih fungicida: Ridomil gold R, Fantic A, Ranman 400 SC, Infinito, Revus , Polyram DF  i dr.

Pregledom usjeva krumpira uočena je i pojava  krumpirove zlatice (Leptinotarsa decemlineata) kao i legla odloženih jaja. Prva generacija ličinki se suzbija ako do cvatnje ima 2-2,5 ličinki na busu, a ljetne generacije  se suzbijaju kada ih ima 20-30  ličinki po busu.

Od registriranih insekticida može se primijeniti:

Laser, Mospilan 20SG, Ampiligo, Coragen, Voliam, Asset five i dr.

Za zaštitu od bolesti u grahu je moguće primijeniti  jedan od fungicida: Neoram WG, Champion WG 50, Ortiva, Signum, Tazer , Serenade Aso i dr.

Kod pojave lisnih uši moguća je primjena insekticida: Decis 2,5 EC, Rotor super, Karate zeon,  Flipper i dr.

Rajčicu, krastavce, proljetni luk, tikvice također treba zaštiti primjenom fungicida, a prema potrebi primijeniti i neki od dozvoljenih insekticida.

Koristiti samo sredstva koja imaju dozvolu za određenu kulturu.

Podatke o sredstvima registriranim za ovu namjenu možete pronaći na web stranici Ministarstva poljoprivrede u bazi podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS), putem internetske tražilice http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) primjenu sredstava za zaštitu bilja treba unijeti u Evidenciju korištenja sredstava za zaštitu bilja koju korisnik mora čuvati u razdoblju od tri godine, uključujući i račune za kupljene pesticide, a njihovu ambalažu zbrinuti prema zakonskoj regulativi.

 

                                                                                                      Sanja Vuković dipl.ing.agr.

                                                                                                e-mail:sanja.vukovic@mps.hr

Pripremi za ispis