Obavijest uzgajivačima lijeske sa područja Gorskog Kotara

Zbog najavljenih oborina na lijesci je potrebno provesti mjere zaštite protiv bolesti.

Trulež plodova lijeske uzrokovana je infekcijom gljivica iz rodova Monillia ssp., Fusarium, Botrytis, a za njihovu pojavu i razvoj pogoduje vlažno vrijeme kao i oštećenja – ubodi štetnika – ljeskotoč i stjenice. Od ostalih bolesti mogu biti prisutna pepelnica lijeske (Phyllactonia coryli) i lisne pjegavosti (Phyllosticia, Mycosphaerella, Septoria i dr.).

Za zaštitu protiv navedenih bolesti mogu se koristiti slijedeći fungicidi: Bordoška juha Caffaro 20 WP, Champion WG 50, Signum, Systhane 20 EW. Za suzbijanje pepelnice mogu se koristiti: Chromosu 80, Kumulus DF, Microthiol special disperss, Cosavet DF (koristiti ih pri nižim temperaturama zraka od 28 °C i nižim koncentracijama zbog opasnosti od fitotoksičnosti).

Ukoliko su u nasadu prisutne lisne uši za njihovo suzbijanje mogu se koristiti: Movento, Demetrina 25 EC, Scatto, Decis 100 EC, Rotor Super.

Potrebno je obratiti pozornost na pojavu najznačajnijeg štetnika lijeske ljeskotoča (Curculio nucum). Potrebno je redovito obilaziti nasad i metodom otresanja grana pratiti pojavu ljeskotoča. Kritičnim brojem smatra se ulov 3-4 pipe po stablu.

Trenutno nema registriranih sredstava za suzbijanje ovog štetnika.

Preporuka je koristiti imunostimulator Boundary SW koji djeluje kontaktno te stvara film na biljkama te ujedno zbog uljnog sastava raznih biljaka fizički djeluje na štetnike. Koristi se za sve vrste štetnika uključujući i probleme štetnika sa tvrđim oklopom (sjajnik, buhač, ljeskotoč). 

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi Ministarstva poljoprivrede: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Obavezno prije pripreme i primjene sredstva pročitati priloženu uputu, a pri primjeni sredstva koristiti zaštitnu odjeću.

Prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) primjenu sredstava za zaštitu bilja treba unijeti u Evidenciju korištenja sredstava za zaštitu bilja koju korisnik mora čuvati u razdoblju od tri godine, uključujući i račune za kupljene pesticide, a njihovu ambalažu zbrinuti prema zakonskoj regulativi.

Martina Orešković, dipl. inž. agr.

E-mail: Martina.Oreskovic@mps.hr

Pripremi za ispis