Obavijest proizvođačima jabuke

Od posljednje preporuke za zaštitu jabuka proteklo je 8 dana. U tom smo periodu zabilježili nekoliko olujnih nevremena i pljuskova lokalnog karaktera koji su omogućili infekciju uzročnikom krastavosti jabuka (Venturia inaequalis), a jučer je područja uz Dravu zahvatila i tuča.

Prema svim agroklimatskim stanicama na području naše županije suma temperatura mjerenih od 1. siječnja prešla je 1100 °C te se u voćnjacima smanjuje opasnost od primarnih infekcija uzročnikom krastavosti jabuka (Venturia inaequalis), no u voćnjacima s vidljivim pjegama postaji opasnost od sekundarnog širenja bolesti.

S obzirom da prognostičari za vikend najavljuju nove oborine i duži period vlaženja biljnih organa, voćarima preporučamo da obave zaštitu plodova jabuke preventivnim, kontaktnim pripravcima na bazi kaptana(Captan 80 WG, Captan WP 50, Merpan 80 WDG, Kastor, Kapetan 80 WG, Scab 80 WG, Caption 80 WG) ili metirama (Polyram), a razmaci između narednih tretiranja ovise o količini oborina i ispiranju sredstva.

Primjena sistemičnih fungicida preporuča se u nasadima gdje je padala kiša, a od posljednje zaštite je proteklo više od 5 dana.

Za zaštitu od pepelnice jabuke mogu se koristiti pripravci na bazi sumpora, a u problematičnijim voćnjacima Luna Experience, Domark 40 ME, Nimrod 25 EC ili Sercadis.

 

U nasadima jabuka zabilježili smo pojavu mina moljca minera okruglih mina (Leucoptera malifoliella), a od početka svibnja bilježimo intenzivniji let leptira jabučnog savijača (Cydia pomonella) uz optimalne temperature za kopulaciju i odlaganje jaja. U narednim danima moguće je planirati i suzbijanje navedenih štetnika. Insekticidi dopušteni za suzbijanje jabučnog savijača su Affirm, Affirm opti, Coragen 20 SC, Imidan 50 WG, Mospilan 20 SP, Harpun, Delegate 250 WG, Voliam targo i dr. Insekticidi Coragen, Affirm opti, Voliam targo, Mospilan 20 SG mogu se koristiti i za suzbijanje moljca minera okruglih mina.

 

U nasadima zahvaćenim tučom preporučamo primjenu fizioloških biostimulatora.

 

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom.

 

Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida.  Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

 

  1. mr.sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan

E-mail: zeljkica.medurecan@mps.hr

 

Pripremi za ispis