Obavijest vinogradarima

Vinova loza je u fazi intenzivnog porasta listova i mladica a dio sorata je pred cvatnjom. Prema prognozi DHMZ-a tijekom vikenda najavljuje se nestabilno vrijeme s oborinama koje će pogodovati infekcijama i razvoju plamenjače vinove loze (Plasmopara viticola) te ranog botritisa (Botrytis cinerea). Prije najavljene promjene vremena potrebno je obaviti zaštitu vinograda.

Zaštita od plamenjače može se obaviti s pripravcima koji u sastavu imaju djelatnu tvar folpet radi djelovanja i na sivu plijesan npr: Curzate F, Pergado F, Vincare, Forum star, Actlet F, Mikal premium F, Mikal flash, Momentum trio i dr.

Navedenim pripravcima poželjno je dodati i fungicid za zaštitu od pepelnice  ( Erysiphe necator) kao što su: Nativo WG, Luna Experience, Sugoby, Talendo EC, Kusabi SC, Spirox EC, Prosper EC, Cabrio top DF Stroby DF , Zato 50 WG, Collis SC, Mystic EC, Domark 40 ME, Topas 100 EC i dr..

Sredstava za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedenim na etiketi za uporabu. Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti niti primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: (https://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Prema novom Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine kao i račune od kupljenih sredstava za zaštitu bilja.

 

Silvija Marušić dipl.ing.

Pripremi za ispis