Obavijest proizvođačima kukuruza

Na većini parcela kukuruz je u fazi  do 3 – 4  lista, te je potrebno napraviti tretiranje protiv korova.

Preporuča se primjena:

  • Jednogodišnji širokolisni korovi (ambrozija, šćir, loboda, ..): CALLISTO 480 EC, CALARIS 400 SC, PEAK 75 WG, HARMONY SX, TEMSA SC, i dr.
  • Uskolisni korovi: MOTIVELL, MOTIVELL EXTRA, TALISMAN, MILAGRO, TAROT 25 DF, MARVEL, KELVIN 40 SC,  i dr.
  • Kombinacije protiv širokolisnih i uskolisnih korova: TRAWELL, TASK 64 WG, MONSOON ACTIVE, PRINCIPAL PLUSS, NIKITA,  ELUMIS, MILAGRO PLUS, LAUDIS,  i dr.

Budući da se radi o translokacijskim herbicidima vrlo je bitno da par sati nakon primjene ne pada kiša kako se ne bi isprali prije ulaska u biljku.

Navedenim herbicidima trebalo bi dodati jedan od okvašivača.

Kod tretiranja treba voditi računa da se napravi po mirnom vremenu da ne bi došlo do zanošenja sredstva na susjedne parcele.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja treba primijeniti sukladno uputi proizvođača i dozvoli prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu.

Ambalažu SZB treba propisno zbrinuti, te voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja ( Novi Zakon o održivoj uporabi pesticida NN 46/2022 – posebno treba obratiti pozornost na točku 73, stavak 8 u kojem se navodi da je razdoblje obveznog čuvanja  evidencija i računa za kupljene pesticide, 3 godine ).

 

Tatjana Radiković, dipl.ing.agr.

E mail: tatjana.radikovic@mps.hr