Obavijest proizvođačima luka

Mladi luk – zaštita mladog luka sađenog iz presadnica ili iz lučice, nakon razvijena tri prava lista, potrebno je provesti zaštitu fungicidom Neoram WG (karenca 3 dana) za suzbijanje plamenjače, a ima popratno djelovanje na sivu plijesan (Botrytis cinerea) i bakterioze. U uzgoju luka koji se konzumira kao mladi,  insekticidi nisu dozvoljeni!

Za luk koji se vadi tijekom ljeta-proizvodnja glavica, a uzgaja se iz presadnica ili lučica,  preporučam preventivnu zaštitu protiv plamenjače (Peronospora destructor) i sive plijesni(Botrytis cinerea) od razvijena tri prava lista.

Fungicidi dozvoljeni za primjenu  na luku (uz naravno dodatak okvašivača) su: plamenjačaALIETTE FLASH, INFINITO, NEORAM WG,ORTIVA, QUADRIS, SHIRLAN 500 SC,ZAKEO 250 SC, ZAFTRA AZT 250 SC;

Siva plijesan– SWITCH 62,5 WG, TELDOR SC 500,SIGNUM, FOLICUR EW 250,

Lukova muha (Delia antiqua) je najopasniji štetnik luka,  potrebno je  provesti praćenje štetnika postavljanjem žutih ljepljivih ploča, dozvoljeni insekticidi na luku su: DECIS 2,5 EC, KARATE ZEON, LASER, CYTHRIN MAX, DECIS 100 EC, POLECI PLUS, ROTOR SUPER.

Upotrijebljeno sredstvo koristiti prema etiketi, isto na propisani način zbrinuti, voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja (na snazi je novi Zakon o održivoj uporabi pesticida NN 46/2022 (15.04.2022., točka 73.  stavak 8 novog Zakona u kojem se navodi  obveza vođenja evidencija i čuvanja računa za kupljene pesticide na razdoblje od 3 godine.).

                                                                                     

Ana-Marija Čajkulić, dipl.ing.agr.

                                                                                                                   e-mail: Ana-Marija.Cajkulic@mps.hr