Obavijest proizvođačima koštičavog voća

Vremenski uvjeti pogoduju razvoju štetnika na koštičavim voćnim vrstama koje se nalaze u   stadiju intenzivnog porasta ploda i lisne mase. Voćare upućujemo na redoviti pregled voćnjaka i praćenje populacije štetnih organizama  pomoću žutih ploča ili feromonskih lovki .

Za suzbijanje lisnih uši mogu se koristiti pripravci :

–           Closer (breskva, nektarina, trešnja, višnja)

–           Mospilan  20 SP (koštićavo voće )

–           Pirimor 50 WG ( višnja, breskva , šljiva, marelica)

–           Teppeki 500 WG (šljiva, breskva)

–           Movento ( breskva, nektarina, marelica, šljiva ) i dr.

U nasadima bresaka i nektarina bilježimo populaciju leptira breskvinog savijača (Cydia molesta) i breskvinog moljca (Anarsia lineatella ) iznad gospodarskog praga štetnosti. Za suzbijanje mogu s koristiti priravci:

–           Insegar 25 WG ( b. moljac, b.savijač )

–           Delegate 250 WG (b. moljac, b. savijač)

–           Runner 240 SC ( b. moljac, b.savijač )

–           Lepinox plus ( b. moljac, b.savijač )

–           Imidan 50 WG (b.moljac .b.savijač istekla registracija, krajnji rok za primjenu zaliha 1.11.2022.)

–           Coragen 20 SC (b.savijač, istekla registracija, krajnji rok za primjenu zaliha 31.12.2022.)

–           Decis 2,5 EC i dr.

Svim proizvođačima koštičavog voća savjetujemo postavljanje lovnih posuda radi kontrole i smanjenja populacije octene mušice ploda (Drosophila suzukii), koja ubada plodove u zriobi nakon čega oštećeni plodovi u vrlo kratkom roku dobivaju miris octa te se naknadno razvija i trulež plodova. Smanjenje populacije štetnika postižemo postavljanjem lovki s hranidbenim atraktantom.

Lovke se rade od plastičnih boca na kojoj se izbuše rupe promjera oko 5 mm, 3-5 cm ispod vrha čepa boce. U boce se ulije jabučni, vinski ili kombinacija jabučnog i vinskog octa do polovice zapremine te  se prema potrebi nadolijeva ili zamjenjuje s novom lovkom. Hranidbene lovke treba objesiti u krošnju. Najbolje vrijeme za postavljanje mamaca je mjesec prije početka zriobe plodova. 

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: ( https://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Radi mjera dodatne zaštite pčela potrebno je sve kemijske mjere u voćnjaku provoditi u vrijeme kad pčele ne lete ( u kasnim večernjim satima ) te voditi računa da je cvjetni uzrast pokošen.

Sredstava za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedenim na etiketi za uporabu. Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti niti primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.

 

Silvija Marušić dipl.ing.agr.

Ivana Tomac Talajić  dipl. ing. agr.