Obavijest proizvođačima koštičavog voća

U narednih nekoliko dana, očekuju se nestabilni vremenski uvjeti sa mogućnošću oborina, preporučujemo provesti zaštitu protiv uzročnika bolesti šupljikavosti lista (Stigmina carpophilla), sa jednim od pripravaka koji su registrirani za tu namjenu: Delan 700 WDG-breskva, marelica, nektarina i trešnja: Captan WP 50 i Kastor u koštičavom voću (osim višnje-u ovoj fenofazi); Merpan 80 WDG u višnji i marelici.

Protiv bolesti kozičavosti lista trešnje i višnje (Blumeriella jaapi) koristiti jedan od pripravaka: Delan 700 WDG (trešnja),  ili Luna experience (višnja) ili Chromodin S-65 (višnja i trešnja) i dr.

Potrebno je i izvršiti  pregled nasada na prisustvo lisnih ušiju, te prema potrebi provesti zaštitu sa jednim od pripravaka: Pirimor 50 WG (breskva, višnja, šljiva, marelica); Mospilan 20 SG (trešnja, šljiva, višnja, nektarina, breskva); Movento (breskva, nektarina, marelica, trešnja i šljiva) i dr.

Zaštitu je potrebno provesti po mirnom i toplom vremenu.

Preporučene pripravke potrebno je primijeniti prema uputama proizvođača. Svako tretiranje je potrebno evidentirati i ambalažu je potrebno zbrinuti na zakonom propisan način.

Podatke o sredstvima registriranim za ovu namjenu, možete pronaći na web stranici Ministarstva poljoprivrede u FIS bazi, putem Internet tražilice http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

 

                                                                                Dipl ing. Agr. Zrinka Krpan-Buić

                                                                               E-mail: zrinka.krpan-buic@mps.hr