Obavijest proizvođačima jabuka i krušaka

Od prethodne preporuke je prošlo 6 dana. Srednje do jake infekcije s čađavom krastavošću (Venturia inequalis/Venturia pyrina)  su zabilježene  tijekom 2.5. i 3.5. Na nekim lokacijama su zabilježene veće količine oborina (Vivodinski Zorkovac, Dugarešćina, Ozalj) dok je u nekim dijelovima županije palo tek neznatno kiše. Na onim područjima gdje je bilo dosta oborina, zaštitu je potrebno obaviti fungicidima sistemičnog djelovanja uz dodatak  preparata preventivnog djelovanja. U područjima gdje je bilo neznatno oborina mogu se upotrijebiti i preparati kontaktnog djelovanja.

Preparati sistemičnog djelovanja su: Difcor, Argo, Sercadis, Score 250 EC i dr.

Preparati kontaktnog djelovanja su: Polyram, Captan 80 WG (registacija ističe 31.12.2023.), Captan WP 50 (registracija ističe 31.12.2023.), Merpan 80 WDG (registracija ističe 31.12.2023.), Kastor ,Caption 80 WP (registracija ističe 31.07.2023.) i dr.

U nasadima u kojima je uočena prisutnost mužjaka kalifornijske štitaste uši.  Potrebno je provesti tretiranja dozvoljenim preparatima kao što su Movento ili Brai.

U nasadima krušaka u kojima je u prethodnim godinama zabilježena prisutnost ličinki kruškine buhe (Psylla pyri) potrebno je provesti tretiranja dozvoljenim preparatima: Movento, Harpun, Apache, Delegate 250 WG, Kraft,18 EC, Scatto i drugi uz dodatak Bijelog ulja.

Tretiranja provesti nakon cvatnje,  u večernjim satima,  kada pčele ne lete. Obavezno pokositi cvjetni podrast u međurednom prostoru radi zaštite pčela.

Pripravke koristiti prema uputama proizvođača ili prema Fitosanitarnom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Ambalažu je potrebno zbrinuti na zakonom propisani način uz prateći list.

Evidenciju o korištenju sredstava za zaštitu bilja je potrebno voditi u pisanom ili elektronskom obliku te ju čuvati 3 godine za gospodarstva u konvencionalnom uzgoju  ili 5 godina za ekološka gospodarstva.

 

Sanja Mastelić-Ivić, dipl.ing.agr.

sanja.mastelic-ivic@mps.hr