Uputa proizvođačima uljne tikve
Nakon sadnje krumpira, sjetve soje, suncokreta i kukuruza, ovih dana međimurski proizvođači obavljaju sjetvu uljne tikve. Sjetveni sloj zemljišta sadrži nešto manje od 30 % vode, a temperatura tla je posljednjih dana u porastu: na dubini 7 cm je porasla sa vrijednosti 12,7°C (28.4. 2022.) na 15,2°C (2.5. 2022.)! U posljednjih devet dana osam puta su najviše dnevne temperature zraka bile >20°C (u rasponu od 20,1° do 23,9°C), ali su istovremeno jutra bila svježa s vrijednostima <10°C (od 2,4° do 9,2°C)! Na većini mjernih mjesta u istom je razdoblju zabilježeno oborina od 11,8 mm (Sv. Juraj u Trnju) do 23,9 mm (Kotoriba)!
Najvažniji štetni organizmi koji ograničavaju uspješan uzgoj uljne tikve su neželjene biljke ili korovi, a kao u svim ostalim “okopavinama” u Međimurju se najčešće javljaju sjemenske vrste: limundžik ili ambrozija (Ambrosia), loboda (Chenopodium) i kostrva (Echinochloa). Naime, višegodišnjim istraživanjem Zavoda za zaštitu bilja i Zavoda za herbologiju pri Agronomskom fakultetu u Zagrebu tri najčešće i najbrojnije korovne vrste koje se javljaju u hrvatskim “okopavinama” (kukuruz, krumpir, šećerna repa, soja, suncokret) su koštan ili kostrva (Echinochloa crus gali) (40-tak biljaka/m²), limunđik (“partizanka” ili fazanuša ili ambrozija) (Ambrosia elatior) (30-tak biljaka/m²) i loboda (Chenopodium album) (30-tak biljaka/m²)!
Tijekom naredna dva dana nadalje očekujemo toplo razdoblje s najvišim temperaturama zraka 21-22°C, a naknadno krajem tjedna (6.5.) moguće nove oborine (< 10 mm)! Stoga nakon sjetve a prije nicanja proizvođači uljne tikve mogu planirati osnovno suzbijanje korova dopuštenim zemljišnim (rezidualnim) herbicidima (https://fis.mps.hr/trazilicaszb/). Prema iskustvima iz ranijih sezona takav pristup u uvjetima vrlo čestih i obilnih oborina je rizičan zbog moguće fitotoksičnosti (naročito na laganijim tlima sa manjim sadržajem humusa).
Zbog navedenih razloga i ograničenja u usjevima uljne tikve na takvim tlima i manjim parcelama preporučujemo mehaničko suzbijanje korova kultivacijom i okopavanjem.
VAŽNO: sve poljoprivredne proizvođače upućujemo na redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) pri Ministarstvu poljoprivrede (mps.hr), svakako prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu radi moguće promjene u registraciji (https://fis.mps.hr/trazilicaszb/).
mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.