Obavijest poljoprivrednim proizvođačima jabuke i kruške

Za slijedećih nekoliko dana predviđa se lokalna pojava oborina, što će dovesti do povoljnih uvjeta za pojavu primarnih infekcija krastavosti jabuke i kruške (Venturia inaequalis). Kod većine sorata jabuke počinje faza balona, dok je kruška u fazi cvatnje.

Na nekim lokacijama zabilježene su oborine te je potrebno nakon prestanka oborina provesti tretiranje pripravkom:

Dodin: Chromodin S-65, Syllit 544 SC (primjenjivati na temperaturama višim od 5 C°, ne miješati sa dinokapom, uljnim komponentama i močivim sumporom, folijarnim gnojivima, sredstvima kisele reakcije i ostalo )

Osim toga moguće je iza kiše koristiti kombinaciju fungicida:

pirimetanil: Pyrusa 400 SC ili ciprodinil: Chorus 75 WG sa jednom od tri dolje navedene aktivne tvari

Ditianon: Delan SC, Delan 700 WDG, Delan Pro, Alcoban, Dynamo.

Metiram: Polyram DF

Ciram: Ziram 76 WG

Pregledom nasad jabuke na nekim lokacijama uočena je pojava pepelnice (Venturia inaequalis).U suzbijanju  pepelnice (Podosphaera leucotricha) jabuke u ovim fazama (prije cvatnje i pri temperaturama višim od 15 C°) mogu se koristiti pripravci na bazi

sumpora: Cosavet DF, Chromosul 80, Thiovit jet, Kumulus DF, Kalinosul 80 WG, Kossan WG, Sulfolac 80 WG, Sumpor SC-80, Brimflo, Sulgran, Microthiol special disperss

meptildinokapa: Karathane gold (samo do početka cvatnje, ne kod hladnog vremena, i neke sorte su osjetljive na njegovu primjenu, ne mješe se sa dodinom i metiramom)

Pripravak Nimrod 25 EC moguće je primijeniti u nasadima gdje postoji veći problemi sa pepelnicom.

Obaviti pregled na prisutnost kalifornijske štitaste uši (Quadraspidiotus perniciosus).Tretiranje je potrebno provesti prije cvatnje  i to ukoliko pregledom utvrdite prisutnost pokretnih stadija ličinki ovog štetnika. Od pripravaka mogu se koristiti: Pyxal, Brai, Proximo ili Closer

Obavezno izvršiti pregled na prisutnost gusjenica savijača koji mogu činiti štete na pupovima te pojavu lisnih ušiju (Aphididae) osobito pepeljaste jabučne uši, čija je pojava u nekim nasadima primijećena. U slučaju potrebe tretiranje je potrebno obaviti prije cvatnje.

U nasadima u kojima postoji problem sa jabučnim osicama (Hoplacampa testudinea) potrebno postaviti bijele ploče i pratiti pojavu ovog štetnika.

U voćnjacima gdje postoje problemi sa jabučnom krvavom uši (Eriosoma lanigerum), potrebno je obaviti pregled te obratiti pozornost na parazitaciju od strane pripadnih neprijatelja. Ukoliko postoji potreba prije cvatnje moguće je izvršiti tretiranje pripravkom Pirimor 50 WG ili Closer koji će suzbiti i lisne uši.

U nasadima kruške pratiti pojavu obične kruškine buhe (Cacopsylla pyri) jer počelo odlaganje jaja.

Kod odabira sredstva voditi računa o mogućnostima miješanja pojedinih sredstava (provjeriti u uputama ili kod samog proizvođača pripravka).

U nasadima gdje je počela cvatnja zabranjeno je primjenjivati insekticide zbog opasnosti za pčele.

U nasadima jabuke kod korisnika mjere Mjere 10.1.13. ,Metoda konfuzije ( MKŠ) prije cvatnje potrebno je postaviti dispenzere, a najkasnije do 1.svibnja.

Korisnici Mjere 10.1.12.,Korištenje feromonskih, vizualnih i hranidbenih klopki (KFK) dužni su u nasadima jabuke postaviti klopke do 15.travnja.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja i to prema: Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12 i Zakonu o održivoj uporabi pesticida-NN 14/14.

 

                                                                               Jadranka Berić dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: Jadranka.Beric@savjetodavna