Preporuka vlasnicima nasada oraha – zimska zaštita

Imajući u vidu agrometeorološke uvjete te osobine oraha kao voćne vrste, može se zaključiti kako su stabla oraha u Osječko-baranjskoj županiji izgubila 100 % lisne mase te je pravo vrijeme za obavljanje zimske zaštite kako bi se smanjio infektivni potencijal gljivičnih i bakterijskih patogena u vegetaciji 2022. godine.

Zimsku zaštitu nasada oraha potrebno je provoditi posebno u nasadima u kojima je primijećena pojava raka oraha (Botryosphaeria dothidea) kao i u nasadima koji su oštećeni djelovanjem niskih temperatura ili zbog tuče. Iako zimsku zaštitu oraha otežava činjenica velike visine i volumena krošnje (stariji nasadi), ista se ipak može provesti uz neke prilagodbe na mlaznicama vučenih ili nošenih raspršivača (turbo mlaznice).

Najopasniji uzročnici bolesti na orahu su: siva pjegavost (Gnomonia leptostyla) i trulež plodova (Gleosporium epicarpi) tzv. antraknoze oraha, bakterijska pjegavost (Xanthomonas arboricola pv. juglandis) čije zimske spore prezimljavaju na otpalom lišću te bakterijski rak oraha (Botryosphaeria dothidea).

Za kasno jesensku zaštitu primjenjuju se bakarni pripravci uz korištenje što većih količina vode po jedinici površine (1.000-2.000 l/ha), kako bi se osigurala ravnomjerna raspodjela škropiva po čitavoj krošnji (tzv. „kupanje“) stabla. Za tu namjenu mogu se koristiti slijedeći pripravci: Neoram WG, Cuprablau Z 35 WG, Airone SC, Bordoška juha Caffaro 20 WP kao i kombinirani insekticidno-fungicidni pripravak: Modro ulje.

Preporučuje se poljoprivrednim proizvođačima koji su tijekom ovogodišnje vegetacije u nasadima oraha imali jak napad orahove muhe (Rhagoletis completa), da međuredni prostor unutar nasada, obrade agrotehničkom mjerom plitkog oranja ili tanjuranja kako bi se zimske kukuljice orahove muhe izbacile na površinu i izložile niskim temperaturama. Plitka međuredna obrada smanjuje i infektivni potencijal prethodno navedenih gljivičnih oboljenja jer se otpalo i zaraženo lišće unosi u tlo.

Vlasnicima solitarnih stabala na okućnicama preporučuje se uz zimsku zaštitu, skupljanje otpalog lišća kao i plodova koji su uništeni napadom orahove muhe te njihovo spaljivanje.

Napomena: Sredstva za zaštitu bilja (SZB), potrebno je primjenjivati sukladno uputama na etiketi. Ambalažni otpad potrebno je propisno zbrinjavati te voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja. Prije svake primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu, preporuča se  redovito praćenje web-aplikacije Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) Ministarstva poljoprivrede radi moguće promjene u registraciji SZB (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

 

dr.sc. Tihomir Validžić

tihomir.validzic@mps.hr