Održana demonstracija o pčelarstvu u Antunovcu

U subotu 20. studenog 2021. održana je na pčelinjaku Bazina u Antunovcu u Osječko-baranjskoj županiji demonstracijska aktivnost: „Unaprjeđivanje pčelarske proizvodnje sa smanjenjem rizika zimskog ugibanja i pospješivanje proljetnog razvoja pčelinjih zajednica“.

Sudionici demonstracije upoznati su s osnovnim načinima i metodama u vezi uzimljavanja/izimljavanja pčelinjih zajednica u kasno ljeto odnosno u veljači i ožujku sljedeće godine. Poseban naglasak bio je na pravilnoj i pravodobnoj hranidbi pčelinjih zajednica, zamjeni matica te kontroli i suzbijanju pčelinjih bolesti tijekom aktivne sezone u ljetnim mjesecima. Pri tome se nije mogla zaobići niti varooza te je korisnicima iznesen detaljan plan i način utvrđivanja približnog broja varoe u pčelinjim zajednicama. Također, govorilo se o vapnenastom leglu i nozemozi.

Foto: Juraj Ostoić

 

Međutim, najveći dio pitanja bio je tijekom demonstracije postupaka izimljavanja pčelinjih zajednica u rano proljeće. Posebice se to odnosi na suzbijanje rojenja tijekom travnja i svibnja. Naime, rojenje ujedno predstavlja razmnožavanje pčelinjih zajednica i vrlo je važno znati načine prepoznavanja znakova rojevnog raspoloženja i metoda sprječavanja istih. Pčelar koji u tom periodu sezone pogriješi i ne spriječi rojevni nagon sigurno neće imati zadovoljavajući prinos meda i ostalih pčelinjih proizvoda. Prikazano je nekoliko metoda poput Padgen metode kad pčelar ima puno ili malo košnica, zatim postupak „demariranja“ odnosno prevješavanje okvira s leglom iz plodišta u medište.

Foto: Zlatko Tomljanović

 

Na kraju demonstracije pčelari su postavljali mnoga pitanja, a otvorila se i rasprava o korištenju matične rešetke, primjeni Snelgrov daske, proizvodnji nukleusa, hranidbi pčelinjih zajednica te mehanizacije i transporta u pčelinjaku. Ovom prigodom zahvaljujemo predsjedniku Pčelarske udruge „Pčela“ iz Osijeka, gosp. Slavku Stojanoviću i ostalim članovima Udruge kao i vlasniku OPG-a gosp. Bazini na pomoći u organizaciji demonstracijske aktivnosti.

 

Juraj Ostoić, dipl. ing. agr., viši stručni savjetnik

Zlatko Tomljanović, dr. med. vet., voditelj Odjela za savjetovanje u pčelarstvu