Šesta preporuka – BERBA MASLINA

Šesta PREPORUKA –  „Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja“

STANJE NA TERENU

→ Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva (dalje: Uprava za stručnu podršku) i njezini službenici na terenu nastavljaju s provedbom projekta „Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja“, koji se počeo provoditi 2018. godine uoči berbe maslina, s ciljem davanja preporuka maslinarima za pravovremenu berbu.

Korištenjem najsuvremenije analitičke tehnike, tzv. NIR spektrometrije (punog naziva Diode array bliska infracrvena DA NIR), učinkovito se i jednostavno utvrđuje sadržaj ulja u suhoj tvari ploda masline, koji je stabilan pokazatelj sadržaja ulja u plodu i ne mijenja porastom težine ploda.

→ Uzorkovanje plodova maslina za to ispitivanje počelo je ove godine 20. rujna 2021. i planira se završiti kad maslina dostigne maksimalni sadržaj ulja u plodovima, što se iskustveno očekuje krajem mjeseca studenog 2021., ovisno o sorti i području uzgoja maslina. Uzorkovanje za analize obavlja se svakih 4 – 7 dana, na 9 područja uzgoja duž hrvatskog priobalja: Zapadna obala Istre (sjeverni i južni dio), Hrvatsko primorje (otoci Krk i Rab), Sjeverna Dalmacija (Zadarska i Šibensko-kninska županija), Srednja Dalmacija s otocima Šolta, Brač i Hvar, poluotok Pelješac, otok Korčula i jug Dalmacije – Konavle, i to na sortama: Buža, Istarska bjelica, Leccino, Oblica, Plominka, Mašnjača, Krvavica, Levantinka, Lastovka i Drobnica.

→ Ukupno stanje u maslinarskim regijama Republike Hrvatsko obilježeno je proljetnom hladnoćom i sušom – kroničnim nedostatkom vode koja traje još od mjeseca svibnja, od tada pa do danas vrlo rijetko je padala a ponegdje i nije padala kiša.

Radi takvog razvoja situacije u maslinicima koji nemaju navodnjavanje, maslina je bila izložena stresu suše.

→ Berba u svim hrvatskim uzgojnim maslinarskim područjima traje i bliži se svome kraju. Većina sorata postiglo je optimalnu tehnološku zrelost za preradu u ulje.

→ U priloženoj Tablici  maslinari trebaju pratiti dva osnovna parametra prinosa i kvalitete masline kojim će odlučiti kada je optimalan termin za berbu. To su: ulje u suhoj tvari i težina ploda masline. Sve dok vrijednost ulja u suhoj tvari raste, to je znak da maslina stvara ulje u biljnoj stanici, a pri tome ga i harmonizira (u okusima i mirisima). Ponavljanje vrijednosti ulja u suhoj tvari između dva uzastopna mjerenja, znak je završetka stvaranja ulja u maslini i trenutak optimalne berbe.

→  Optimalnu tehnološku zrelost pokazala je jedna sorta u jednom uzgojnom području. Prema obradi rezultata u nazad nekoliko godina i usporedbom na području srednje i južne Dalmacije sorta LASTOVKA spremna je za branje!                                                                                                     

Najzastupljenija sorta masline LASTOVKA, na promatranom uzgojnom području otoka Korčule biti će spremna za berbu za sedam dana.

LASTOVKA na ovim uzgojnim područjima spremna je za berbu tj. akumulirala je najveću količinu ulja u suhoj tvari za ovu godinu i prema ovogodišnjim uvjetima.

→ Prema višegodišnjem istraživanju tehnološke zrelosti masline za preradu u ulje, LASTOVKA spada u najkasnije sorte za branje u uzgojnim područjima Republike Hrvatske.

Rezultati višegodišnjih analiza i usporedni prikaz mjerenja iz berbi 2019., 2020. i 2021. godine dostupan je na poveznici:

Usporedba mjerenja rezultata 2019., 2020. i 2021. godine.

 

Preporuku pripremio:

Tomislav Filipović, dipl. ing.

dr.sc. Silvio Šimon

Pripremi za ispis