1

Peta preporuka – Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja

STANJE NA TERENU

→ Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva (dalje: Uprava za stručnu podršku) i njezini službenici na terenu nastavljaju s provedbom projekta „Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja“, koji se počeo provoditi 2018. godine uoči berbe maslina, s ciljem davanja preporuka maslinarima za pravovremenu berbu.

Korištenjem najsuvremenije analitičke tehnike, tzv. NIR spektrometrije (punog naziva Diode array bliska infracrvena DA NIR), učinkovito se i jednostavno utvrđuje sadržaj ulja u suhoj tvari ploda masline, koji je stabilan pokazatelj sadržaja ulja u plodu i ne mijenja porastom težine ploda.

→ Uzorkovanje plodova maslina za to ispitivanje počelo je ove godine 20. rujna 2021. i planira se završiti kad maslina dostigne maksimalni sadržaj ulja u plodovima, što se iskustveno očekuje krajem studenog  2021. godine, ovisno o sorti i području uzgoja maslina. Uzorkovanje za analize obavlja se svakih 4 – 7 dana, na 9 područja uzgoja duž hrvatskog priobalja: Zapadna obala Istre (sjeverni i južni dio), Hrvatsko primorje (otoci Krk i Rab), Sjeverna Dalmacija (Zadarska i Šibensko-kninska županija), Srednja Dalmacija s otocima Šolta, Brač i Hvar, poluotok Pelješac, otok Korčula i jug Dalmacije – Konavle, i to na sortama: Buža, Istarska bjelica, Leccino, Oblica, Plominka, Mašnjača, Krvavica, Levantinka, Lastovka i Drobnica.

→ Ukupno stanje u maslinarskim regijama Republike Hrvatsko obilježeno je proljetnom hladnoćom i sušom – kroničnim nedostatkom vode koja traje još od mjeseca svibnja, od tada pa do danas vrlo rijetko je padala a ponegdje i nije padala kiša.

Radi takvog razvoja situacije u maslinicima koji nemaju navodnjavanje, maslina je dosta patila i nije se razvijala u normalno očekivanom stanju.

→ Berba u svim Hrvatskim uzgojnim maslinarskim područjima traje. Većina sorata postiže ili je postigla optimalnu tehnološku zrelost za preradu u ulje. Zbog čestih razdoblja praćenim kišom i mokrim uvjetima, berba je otežana i produžit će se.

Generalno u većini uzgojnih područja RH, muha ne bi trebala učiniti veću štetu, jer zbog dugotrajne suše i visokih temperatura nije razvila svoje generacijsko razmnožavanje.

→ U priloženoj Tablici . maslinari trebaju pratiti dva osnovna parametra prinosa i kvalitete masline kojim će odlučiti kada je optimalan termin za berbu. To su: ulje u suhoj tvari i težina ploda masline. Sve dok vrijednost ulja u suhoj tvari raste, to je znak da maslina stvara ulje u biljnoj stanici, a pri tome ga i harmonizira (u okusima i mirisima). Ponavljanje vrijednosti ulja u suhoj tvari između dva uzastopna mjerenja, znak je završetka stvaranja ulja u maslini i trenutak optimalne berbe.

Optimalnu tehnološku zrelost pokazale su još dvije sorte u dva uzgojna područja.

Analizom rezultata višegodišnjeg praćenja i usporedbom s ovogodišnjim na području Zapadne obala Istre (Južni dio, lokalitet Vodnjan), sorta LECCINO spremna je za branje!   

Za sjeverni dio taj se termin očekuje za 7 dana. Pa je također preporuka, a zbog vremenskih uvjeta (čestih kišnih razdoblja), za sortu LECCINO, krenuti u berbu kada vrijeme dopusti i iskoristiti svaki trenutak.

Na području Zadarske županije sorta MAŠNJAČA također spremna za branje!  

LECCINO i MAŠNJAČA na ovim uzgojnim područjima spremne su za berbu tj. akumulirale su najveću količinu ulja za ovu godinu i prema ovogodišnjim uvjetima.

→ Optimalnu tehnološku zrelost nisu još postigle sorte Krvavica i Lastovka. Navedene sorte su kasne sorte tj. sporo dozrijevajuće i još nisu za berbu.

 

U tijeku su i analize i usporedbe višegodišnjih mjerenja te dio rezultata usporedbe rezultata iz 2019., 2020. i 2021. godine.

Usporedba mjerenja rezultata 2019., 2020. i 2021. godine.

 

Tomislav Filipović, dipl. ing. NIR analiza d.o.o.

Silvio Šimon, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede