Obavijest voćari-jesenska zaštita

U jesenskom periodu godine- vremenu opadanja lišća potrebno je pregledati nasade koštičavog voća (breskva,šljiva, višnja,trešnja) i ukoliko se primijete simptomi bakterijskog raka(zaraza kore, zaraza na granama) odstraniti zarazu, iznijeti iz nasada i spaliti.

Potrebno je  napraviti preventivnu jesensku  zaštitu pripravcima na bazi bakra koji imaju dozvolu za ovu bolest (Cuprablau Z 35 WG, Nordox 75 WG).

U nasadima lijeske i oraha izvršiti jesensku zaštitu nakon opadanja lista  pripravcima na bazi bakra protiv bolesti izazvanih bakterijama. Za ovu namjenu primjenjuju se sredstva za zaštitu bilja kao što su : Bordoška juha Caffaro 20 WP i  Cuprablau Z 35 WG.

 Prije primjene bilo kojeg pripravka za zaštitu bilja detaljno pročitati pisanu uputu i postupiti u skladu s njom. Ukoliko ima nejasnoća detalje pogledati na tražilici :

https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Obratiti pozornost na preporučene doze i koncentracije, vrijeme primjene, kao i dozvoljeni broj tretiranja u toku jedne vegetacijske sezone. Sva primjenjena sredstva upisati u evidenciju i ambalažu propisno zbrinuti.

Strojeve za primjenu SZB obavezno pregledati ukoliko  još nije napravljeno.

Kod pripreme i primjene SZB koristiti zaštitnu opremu.

 

Mira Živković,dipl.inž.

 mira.zivkovic@mps.hr

 

Pripremi za ispis