Obavijest voćarima

Tijekom jeseni u vrijeme otpadanja lišća i u proljeće u vrijeme cvatnje na pojedinim voćnim vrstama može doći do zaraze od bakterioza. Najčešće su bakterijski rak koštičavog voća i bakterioze lijeske i oraha. Tipični simptomi baketrioza su rak rane na granama iz kojih se ispušta sluzava materija (eksudat).

Kako do zaraze od bakterioza dolazi tijekom jeseni, u vrijeme opadanja lišća, vrijeme  je za prvo tretiranje fungicidima na osnovi bakra.

Lijeska je jedno od voćnih vrsta koja cvate vrlo rano već krajem zime, stoga jesensko prskanje bakrom u nasadima lijeske treba obaviti što prije kada vremenski uvjeti to dozvoljavaju.

Jesensku preventivnu zaštitu od bakterioza nakon opadanja lišća na lijesci i orahu potrebno je izvršiti tretiranjem sa bakrenim preparatom. Pripravke odabrati  prema dozvoli iz Fitosanirtarnog informacijskog sustava: https://fis.mps.hr/trazilicaszb

Bakterijski rak koštičavog voća je opasna bolest  koja napada sve biljne organe. Za zaštitu protiv bakterioze mogu se primijeniti samo preparati na bazi bakra. U nasadima koštičavog voća gdje je otpalo više od 70 % lisne mase potrebno je izvršiti tretiranje sa bakrenim preparatom. Pripravke odabrati  prema dozvoli iz Fitosanirtarnog informacijskog sustava: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

U nasadima gdje su uočeni simptomi bakterijskog raka uz kemijsku zaštitu potrebo je mehanički odstraniti zaražene dijelove i spaliti.

Zaštitu je potrebno provesti za mirna vremena, bez vjetra, pri dnevnim temperaturama zraka višim od 5°C, uz što veći utrošak škropiva!

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida.  Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

Božena Dežđek, dipl.ing.agr.

e-mail: bozena.dezdjek@mps.hr

Pripremi za ispis