Četvrta preporuka – Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja

STANJE NA TERENU

→ Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i njezini službenici na terenu nastavljaju s provedbom projekta „Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja“, koji se počeo provoditi 2018. godine uoči berbe maslina, s ciljem davanja preporuka maslinarima za pravovremenu berbu.

Korištenjem najsuvremenije analitičke tehnike, tzv. NIR spektrometrije (punog naziva Diode array bliska infracrvena DA NIR), učinkovito se i jednostavno utvrđuje sadržaj ulja u suhoj tvari ploda masline, koji je stabilan pokazatelj sadržaja ulja u plodu i ne mijenja porastom težine ploda.

→ Uzorkovanje plodova maslina za to ispitivanje počelo je ove godine 20. rujna 2021. i planira se provoditi mjerenja dok maslina ne dostigne maksimalni sadržaj ulja u plodovima, što se iskustveno očekuje krajem mjeseca studenog , ovisno o sorti i području uzgoja maslina. Uzorkovanje za analize obavlja se dva puta tjedno (ponedjeljak i petak) na 9 područja uzgoja duž hrvatskog priobalja: Zapadna obala Istre (sjeverni i južni dio), Hrvatsko primorje (otoci Krk i Rab), Sjeverna Dalmacija (Zadarska i Šibensko-kninska županija), Srednja Dalmacija s otocima Šolta, Brač i Hvar, poluotok Pelješac, otok Korčula i jug Dalmacije – Konavle, i to na sortama: Buža, Istarska bjelica, Leccino, Oblica, Plominka, Mašnjača, Krvavica, Levantinka, Lastovka i Drobnica.

→ Ukupno stanje u maslinarskim regijama Republike Hrvatsko obilježeno je proljetnom hladnoćom i sušom – kroničnim nedostatkom vode koja traje još od mjeseca svibnja, od tada pa do danas vrlo rijetko je padala a ponegdje i nije padala kiša.

Radi takvog razvoja situacije u maslinicima koji nemaju navodnjavanje, maslina je dosta patila i nije se razvijala u normalno očekivanom stanju.

→ Berba u svim Hrvatskim uzgojnim maslinarskim područjima traje. Većina sorata postiže ili je postigla optimalnu tehnološku zrelost za preradu u ulje.

→  Masline, koje su do sada prerađene, pokazuju manje randmane, nego što je uobičajeno za rokove berbe prošlih godina. Razloga je više ali prvo i osnovno, što se mora uzeti u obzir, je velika količina vode s prvim rujanskim kišama, koju je maslina nakupila i to u prosjeku od 3 – 5 %, kako za koju sortu pa su i randmani manji za navedeni postotak vode. Ti pokazatelji biti će najviše vidljivi na domaćim sortama (OBLICA, LEVANTINKA) koje su sađene u dubljem tlu. Nakon razdoblja suše, nakon obilnih kiša krajem kolovoza i početkom rujna mjeseca, masline zasađene na takvim tlima upijaju prevelike količine vode.

Učinak svega toga naglo je punjenje masline sa dugo iščekivanom vodom. Njeno ponašanje je očekivano, jer je plod masline samoj biljci i pričuvni rezervoar. Ova pojava osobito je vidljiva na našoj domaćoj sorti OBLICI, čija je konstitucija ploda prilagođena učestalim pojavama suše. Na njen izgled i genetski razvoj utjecala je okolina tisućljećima u nazad i svi abiotski faktori te je je ona prilagođena okolinskim uvjetima. Dugi period suše uzrokovao je fiziološke promjene koje su išle u smjeru očuvanja vode u biljci, a manje u smjeru stvaranja ulja. Te pojave postale su destabilizirajući faktor konačne kvalitete ulja i otežavajući čimbenik u Hrvatskom maslinarstvu.

Problem suše i njen učinak (deficit vode u tlu) najviše se pokazuje na introduciranim sortama npr. LECCINO. Bez obzira sadio se u dubljoj zemlji ili kršu, bez konstantne dostupne vode od lipnja do rujna – listopada mjeseca, bez obzira što ploda ima (razlog je 90% plodnih cvjetova) ne daje kvalitetan plod tj. razvoj mu je usporen i zaostaje. Ovaj zaključak je donesen prema višegodišnjem promatranju spomenute sorte u Hrvatskim uzgojnim maslinarskim područjima.

→ U priloženoj Tablici  maslinari trebaju pratiti dva osnovna parametra prinosa i kvalitete masline kojim će odlučiti kada je optimalan termin za berbu. To su: ulje u suhoj tvari i težina ploda masline. Sve dok vrijednost ulja u suhoj tvari raste, to je znak da maslina stvara ulje u biljnoj stanici, a pri tome ga i harmonizira (u okusima i mirisima). Ponavljanje vrijednosti ulja u suhoj tvari između dva uzastopna mjerenja, znak je završetka stvaranja ulja u maslini i trenutak optimalne berbe.

→  Preporuka maslinarima koji se spremaju u berbu ili su već u berbi.

Kako su dugoročne vremenske prognoza u pogoršanju u narednim danima mjeseca studenog, bilo bi poželjno obrati sorte koje su postigle optimalnu tehnološku zrelost.

A to su do sada postigle: Istarska bjelica, Levantinka, Oblica, Drobnica i Buža muška.

Prema prošlogodišnjim rezultatima i usporedbom navedene sorte na svim promatranim područjima Istre i Dalmacije spremne se za branje!

Akumulirale su najveću količinu ulja u suhoj tvari za ovu godinu i prema ovogodišnjim uvjetima!

→ Optimalnu tehnološku zrelost očekujemo još za nekoliko promatranih sorti: Mašnjača i Krvavica te Lastovka i introduciranu sortu Leccino.

Navedene sorte su kasne sorte tj. sporo dozrijevajuće i još nisu za berbu.

Četvrta preporuka – rezultati mjerenja.

U tijeku su i analize i usporedbe višegodišnjih mjerenja te dio rezultata usporedbe rezultata iz 2019., 2020. i 2021. godine.

Usporedba mjerenja rezultata 2019., 2020. i 2021. godine.

 

Tomislav Filipović, dipl. ing. – NIR analiza d.o.o.

doc. dr. sc. Silvio Šimon – Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede