Obavijest proizvođačima jagoda

Nasade jagoda treba redovito pregledati i procijeniti razvoj štetnika i bolesti.

Pripravke na osnovi korisnih mikroorganizama kao što su Trichoderma spp, Thiobacillus spp,  Pseudomonas spp, i drugi koji doprinose suzbijanju zemljišnih bolesti u nasadu, primijeniti preko lista.

Protiv pepelnice jagode (Podosphaera aphanis syn. Oidium sp.,  Sphaerotheca macularis) primijeniti registrirane pripravke: Score 250 EC, Ortiva, Karathane gold 350EC, Quadris, Pointer,  Zakeo 250 SC, Sonata, i dr. koji su registrirani.

Protiv pjegavosti lista primijeniti Nordox 75 WG.

Po potrebi za crvenu trulež korijena (Phytophthora fragariae var. fragariae) kod ponovljene vegetacije primijeniti Neoram WG, a Fonganil gold u zaštićenim prostorima zalijevanjem prije početka vegetacije.

Protiv sive plijesni (Botrytis cinerea) primijeniti pripravke Pyrus 400 SC, Signum, Geoxe, Polyversum.

Radi lakšeg praćenja štetnika u nasadima poželjno je postaviti ljepljive žute i plave ploče malo iznad listova i redovito pratiti ulov štetnika na pločama.

Kod pojave  tripsa (Frankliniella spp.) primijeniti jedan od registriranih pripravaka kao što su Laser i Kraft (primjena za oba pripravka samo u večernjim satima) ili Poleci plus.

Na malim površinama za sve bolesti lista korisna je mjera sakupljanja i spaljivanja zaraženih listova. Zaštitu kemijskim sredstvima treba započeti čim se primijete prvi simptomi, pazeći na registracije sredstava i karence.

Sredstva za zaštitu bilja primijeniti prema priloženoj uputi  ili etiketi, a sukladno registraciji.

Podaci o registracijama i dozvolama  sredstva za zaštitu bilja nalaze se u Fitosanitarnom informacijskom  sustavu (FIS baza )  Ministarstva poljoprivrede na web adresi :

https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Zoran Kajić, dipl.ing.agr.

e-mail: zoran.kajic@mps.hr

Pripremi za ispis