Druga preporuka – rok berbe maslina

Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva (dalje: Uprava za stručnu podršku) i njezini službenici na terenu nastavljaju s provedbom projekta „Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja“, koji se počeo provoditi 2018. godine uoči berbe maslina, s ciljem davanja preporuka maslinarima za pravovremenu berbu.

→ Uzorkovanje plodova maslina za to ispitivanje počelo je ove godine 20. rujna 2021. i planira se završiti kad maslina dostigne maksimalni sadržaj ulja u plodovima, što se iskustveno očekuje oko 22. studenoga 2021., ovisno o sorti i području uzgoja maslina. Uzorkovanje za analize obavlja se svakih 4 – 7 dana, na 9 područja uzgoja duž hrvatskog priobalja: Zapadna obala Istre (sjeverni i južni dio), Hrvatsko primorje (otoci Krk i Rab), Sjeverna Dalmacija (Zadarska i Šibensko-kninska županija), Srednja Dalmacija s otocima Šolta, Brač i Hvar, poluotok Pelješac, otok Korčula i jug Dalmacije – Konavle, i to na sortama: Buža, Istarska bjelica, Leccino, Oblica, Plominka, Mašnjača, Krvavica, Levantinka, Lastovka i Drobnica.

→ Ukupno stanje u maslinarskim regijama Republike Hrvatsko obilježeno je proljetnom hladnoćom i sušom – kroničnim nedostatkom vode koja traje još od mjeseca svibnja, od tada pa do danas vrlo rijetko je padala a ponegdje i nije padala kiša.

Radi takvog razvoja situacije u maslinicima koji nemaju navodnjavanje, maslina je dosta patila i nije se razvijala u normalno očekivanom stanju.

→ Berba u većini Hrvatskih maslinarskih područja generalno još nije započela. Jedino u Istri ona je krenula, ali to je i za očekivati jer su klimatski uvjeti različiti. Mada još nije trenutak za optimalnu berbu za većinu sorata. No ona je započela zbog nekih i negdje objektivnih razloga, a to je napad štetnika tj. muhe i već učinjene štete od moljca i svrdlaša te kalkulacije prema vremenskim prilikama.

Generalno u većini uzgojnih područja RH, muha ne bi trebala učiniti veću štetu, jer zbog dugotrajne suše i visokih temperatura nije razvila svoje generacijsko razmnožavanje.

→  Masline, koje su do sada prerađene, pokazuju manje randmane, nego što je uobičajeno za rokove berbe prošlih godina. Razloga je više ali prvo i osnovno, što se mora uzeti u obzir, je velika količina vode s prvim rujanskim kišama, koju je maslina nakupila i to u prosjeku od 3 – 5 %, kako za koju sortu pa su i randmani manji za navedeni postotak vode. Ti pokazatelji biti će najviše vidljivi na domaćim sortama (OBLICA, LEVANTINKA) koje su sađene u dubljem skeletnom tlu, koje ima moć zadržavanja vode. Što je dobro u smislu navodnjavanja (kroz godinu je nepotrebno često navodnjavanje). Ali u smislu kada većina Hrvatskih maslinika nisu pod navodnjavanjem, po prvim obilnim kišama krajem kolovoza i početkom rujna mjeseca, navedene masline upijaju prevelike količine vode koju jako teško gube.

Učinak svega toga naglo je punjenje masline sa dugo iščekivanom vodom. Njeno ponašanje je očekivano, jer je plod masline samoj biljci i pričuvni rezervoar. Ova pojava osobito je vidljiva na našoj domaćoj sorti OBLICI, čija je konstitucija ploda prilagođena učestalim pojavama bez vode. Na njen izgled i genetski razvoj utjecala je okolina tisućljećima u nazad i svi abiotski faktori utkani su u njen sastav i ponašanje. Dugi nedostatak vode dovelo ju je u stanje ponašanja, prvenstveno kao skladište vode, a ne kao stvaraoca ulja. Te pojave postale su destabilizirajući faktor konačne kvalitete ulja i nedostatak u ozbiljnom ili ozbiljnijem razvoju Hrvatskog maslinarstva!

Problem suše i njen učinak (deficit vode u tlu) najviše se pokazuje na introduciranim sortama npr. LECCINO. Bez obzira sadio se u dubljoj zemlji ili kršu, bez konstantne dostupne vode od lipnja do rujna – listopada mjeseca, bez obzira što ploda ima (razlog je 90% plodnih cvjetova) ne daje kvalitetan plod tj. razvoj mu je usporen i zaostaje. Ovaj zaključa je donesen prema višegodišnjem promatranju spomenute sorte u Hrvatskim uzgojnim maslinarskim područjima.

→ U priloženoj Tablici 2. maslinari trebaju pratiti dva osnovna parametra prinosa i kvalitete masline kojim će odlučiti kada je optimalan termin za berbu. To su: ulje u suhoj tvari i težina ploda masline. Sve dok vrijednost ulja u suhoj tvari raste, to je znak da maslina stvara ulje u biljnoj stanici, a pri tome ga i harmonizira (u okusima i mirisima). Ponavljanje vrijednosti ulja u suhoj tvari između da uzastopna mjerenja, znak je završetka stvaranja ulja u maslini i trenutak optimalne berbe.

→ Optimalnu tehnološku zrelost u nazad sedam dana, prema kontinuiranom mjerenju tj. praćenju, pokazale su dvije sorte u cijelom uzgojnom području Dalmacije. Prema prošlogodišnjim rezultatima i usporedbom na području cijele Dalmacije sorte LEVANTINKA –ŠOLTANKA i OBLICA spremne su za branje!

LEVANTINKA – ŠOLTANKA i OBLICA na cijelom uzgojnom području Dalmacije spremne su za berbu tj. akumulirale su najveću količinu ulja u suhoj tvari za ovu godinu i prema ovogodišnjim uvjetima.

Tablica 2 – druga preporuka

Također u tijeku su analize višegodišnjih rezultata te dio rezultata možete pronaći i na sljedećim poveznicama:

Istarska županija – Bjelica
Istarska županija – Leccino
Srednja Dalmacija – Kaštel Sućurac – Oblica
Srednja Dalmacija – Kaštel Sućurac – Levantinka
Otok Korčula – Lastovka