HUB 3: Poziv na demo-događaj

Znanje i znanost u praksi pašnog govedarstva na OPG-u Vujec

Dana 6. listopada 2021. (srijeda), s početkom u 10:00 sati održat će se demonstracijski događaj pod nazivom „Znanje i znanost u praksi pašnog govedarstva na OPG-u Vujec“ na OPG-u Vujec, Mala Jasenovača 30, Grubišno Polje, Bjelovarsko-bilogorska županija.

Okupljanje sudionika bit će u Grubišnom Polju, na parkiralištu Spara (centar mjesta). Moguć je i izravni dolazak na prvo gospodarstvo OPG Berečki u Šuplju Lipu. Nakon okupljanja slijedi zajednički odlazak na praktični dio demonstracije uz obilazak farmi i pašnjaka u mjestima:

  • Šuplja Lipa, OPG Božidar Berčki,
  • Mali Grđevac, Sunčane Livade d.o.o.,
  • Mala Jasenovača, OPG Nataše, Ive i Luke Vujec.

Središnji dio demo-događaja uključujući izlaganja/predavanja te obilazak OPG-a Nataše, Ive i Luke Vujec odvijati će se na lokaciji Mala Jasenovača 30 (prema predviđenom programu).

Glavni sadržaj i ciljevi događaja:

Praktična su iskustva u proizvodnom sustavu tova na paši u Hrvatskoj nedostatna a potencijal je ogroman. Cilj je ukloniti predrasude i motivirati postojeće te potencijalne poljoprivrednike za pravilno upravljanje pašnim govedarstvom. Iskustva najboljih praktičara u upravljanju proizvodnjom na tom području i primjeri na njihovim farmama (OPG Berečki, Sunčane livade d.o.o., OPG Vujec) mogu biti od velike koristi za sve sudionike osobito u proizvodnji teladi, uzgoju životinja te poboljšanju zdravlja i dobrobiti. Vlasnici gospodarstva pokazat će vlastiti model farme i u praksi ukazati na mnoge detalje naročito važne u mesnom govedarstvu.

Vaša iskustva u upravljanju pašnim govedarstvom i pašnjacima mogu pomoći drugima a od drugih vama. Demo-događajem želi se postići razmjena znanja između različitih sudionika stoga sudjelujte na našem demo-događaju. Iva i Luka Vujec još do nedavno bili su studenti Agronomskog fakulteta u Zagrebu a sada, uz podršku roditelja, osobito mame Nataše, uspješno vode svoja gospodarstva. Znanje i znanost u praksi pašnog govedarstva na OPG-u Vujec vrlo su važni. Među ostalim, korisnici su mjera Programa ruralnog razvoja RH.

PROGRAM demonstracijskog događaja možete naći na linku POZIV NA DEMO – DOGAĐAJ.

 

Demonstracijski događaj organizira se unutar Mreže 3 (HUB 3) – Ekološki sustavi u stočarstvu u projektu NEFERTITI (Networking European Farms to Enhance Cross Fertilisation and Innovation Uptake through Demonstration), kojeg u Republici Hrvatskoj provodi Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva. Financiran je iz Programa OBZOR 2020 (sredstva iz programa za istraživanje i inovacije Europske unije Horizon 2020 u okviru ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava br. 772705). Skupinu pod nazivom HUB 3 – Ekološki sustavi u stočarstvu, čine članovi mreže, uzgajivači, predstavnici raznih institucija u poljoprivredi, savjetodavci djelatnici Ministarstva poljoprivrede ali i svi ostali zainteresirani koji će nam se pridružiti tijekom trajanja projekta.

Demonstracijske aktivnosti usredotočene su na nove prakse i tehnologije, poboljšanju tzv. čvrstoće životinja (animal robustness), uzgoja, dobrobiti i hranidbe. Također, usredotočene su na razmjenu znanja i iskustava oko specifičnosti u ekološkom uzgoju stoke koje će omogućiti privlačenje konvencionalnih poljoprivrednika, te njihov prijelaz u ekološke. Isto tako teži se poboljšati obuhvat te interakciju s potrošačima.

Demonstracija će se odvijati uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera i korištenje zaštitnih maski!

mr. sc. Dario Zagorec, voditelj mreže (HUB-a) 3