Predstavljamo Zlata vrijedan OPG iz Konavala

“Zlata vrijedan” izbor je najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u Hrvatskoj, kojeg provodi Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede sa partnerom Hrvatskom radiotelevizijom.

Cilj ovog projekta je promovirati domaće poljoprivredne proizvođače, njihove proizvode, utjecati na promjenu percepcije poljoprivrede i rada te prikazati dobre priče vrijednih ljudi na hrvatskim poljima i farmama. Ove godine odlukom stručnog žirija u kategoriji za mladu nadu nagradu je dobio Pelješčanin Ante Marlais iz Ponikava koji se bavi maslinarstvom, vinogradarstvom i vinarstvom, a nagradu prema glasovanju čitatelja Večernjeg lista dobio je Konavljanin Boškan Ucović iz Zastolja.

 

OPG Boškan Ucović na 3 ha površine ima zasađene vinograde, agrume i masline te se bavi uzgojem koza i ovaca od čega su ovce većinom izvorno zaštićene pasmine – Dubrovačka ruda. U vinogradu uzgaja autohtone sorte vinove loze plavac mali, merlot i vranac, a u masliniku masline sorata oblica, žutica i levantinka, većinom u ekološkoj proizvodnji. Sve svoje proizvode prodaje izravnom prodajom. Za uspjeh ovog gospodarstva osim tradicije bavljenja poljoprivredom i poljoprivrednom proizvodnjom zaslužna je i obitelj, a posebice majka i supruga čiji rad sa puno ljubavi  i požrtvovnosti pokazuje značajne rezultate.

 

Hvale vrijedno treba naglasiti, iako Konavle pripada među najrazvijenije općine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, OPG Ucović Boškan je dobio je nepovratna sredstva iz podmjere 6.3. iz Programa ruralnog razvoja RH. Svojim trudom i radom te u cilju daljnjeg proširenja OPG-a, mi mu želimo puno uspjeha u radu.

 Blanka Krstić, dipl. ing. agr., viši stručni savjetnik