Vinfest Benkovac 2021. – Festival vina sjeverne i srednje Dalmacije

Ovogodišnji 12. Vinfest Benkovac zbog poznatih razloga  korone dugo se planirao, ali uz upornost i ustrajnost samih vinara, struke kao i privole i nastojanja lokalne samouprave tj. Grada Benkovca, zatim potpore Zadarske županije i samog župana Longina, Vinfest se svečano obilježio i održao u subotu 4. rujna 2021. u Kaštel Benkoviću u Benkovcu.

Uz prigodne riječi zahvale vinarima i vinogradarima na prepoznatljivoj kvaliteti ovogodišnjih vina, nazočnima su se obratili predstavnici Zadarske županije, Grada Benkovca, a od struke prof. dr. Edi Maletić koji se osvrnuo na ovogodišnju iznimnu kvalitetu bijelih i crnih vina uz naglasak na autohtone sorte vinove loze Sjeverne Dalmacije.

Zvonimir Vlatković iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva se obratio nazočnim i iznio praktična iskustva vezana za autohtonu sortu Svrdlovina uz preporuke vinogradarima za njeno daljnje širenje i sadnju kao prepoznatljive autohtone sorte za dobivanje i proizvodnju kvalitetnih i vrhunskih vina.

Dakle, ova prepoznatljiva i kvalitetna vinska manifestacija ide dalje unatoč Covid okolnostima, a za to je najbolja potvrda kvaliteta nagrađenih ovogodišnjih vina.

Ove godine ukupno je 64 uzorka vina (vina na tržištu i u postupku proizvodnje) dostavljeno na senzorno ocjenjivanje pred stručnu komisiju.

Najviše od njih 34 su osvojila su zlato, 18 srebro i 4 bronce dok je mali broj vina koji nisu zadovoljila kakvoćom.

Ove godine nije bilo specifičnih problema s kojima se struka suočava posljednjeg desetljeća, poput  promjene boje i atipičnih mirisa vina, a problem oksidacije definitivno je rješiv, napisala je u svome osvrtu Predsjednica komisije Dr. sc. Ivana Alpeza

Po prvi put Šampion Vinfesta 2021. te pobjednička titula sa 90 bodova i velikim zlatom je bijelo vino Fiolić Maraština Surlie berbe 2019. proizvođača Tantum d.o.o. Vina i Likeri Fiolić koje je ujedno i Šampion bijelih vina na tržištu.

Šampion crnih vina na tržištu je Martin-Cabernet Sauvignon, berbe 2017. – KER-VIN ocjenjen sa 89 bodova.

Šampion crnih vina u postupku proizvodnje je Merlot -2019. OPG Stjepan Vučemilović ocjenjen sa 89 bodova.

Šampion bijelih vina u postupku proizvodnje je Pošip – berbe 2020. Vinarija Jokić ocjenjen sa 89 bodova.

U kategoriji najbolja Plavina je Martin Plavina – 2020 – KER-VIN ocijenjena sa 85 bodova i Najbolja Maraština je Maraština Surlie-2019; Vina Fiolić ocjenjena sa 90 bodova.

Ovogodišnji šampioni Vinfest 2021. u Benkovcu /Izvor: Zadarski list/

 

Nakon završetka i uručivanja brojnih odličja i šampionskih pehara, za zabavni i kulturni dio večeri pobrinila se benkovačka muška i ženska klapa ASERIA i klapa KOTARANKE pa je zajedničko druženje uzvanika potrajalo do dugo u noć.

Zvonimir Vlatković, dipl. ing. agr.,

viši stručni savjetnik za hortikulturu