Obavijest maslinarima

Nakon dugotrajne suše i visokih temperatura koje su obilježile srpanj i veći dio kolovoza kada smo bilježili nisku populaciju maslinine muhe (Bactrocera oleae), početkom rujna dolazi do povećanja broja odraslih jedinki na feromonskim lovkama.

Upućujemo maslinare na redoviti pregled žutih ploča i uzorkovanje plodova, jer su moguće zaraze maslininom muhom, posebno u maslinicima koji su u okućnicama, na dubljim tlima te koji su se tijekom ljeta navodnjavali.

U maslinicima u kojima štetnik na žutim pločama prijeđe prag štetnosti (2  muhe na ljepljivoj ploči/tjedno) preporučujemo nastavak primjene preventivne metode zatrovanih mamaca kojom se suzbija odrasli oblik maslinine muhe prije nastanka zaraze.

Kao gotovi mamac može se koristiti ekološki prihvatljivi pripravak Success bait (spinosad sa atraktantom).

Kurativna metoda (tretiranje cijele krošnje) je opravdana ako se utvrdi 10 % zaraženih plodova.

Prema Fis bazi https://fis.mps.hr/trazilicaszb/ na dan 06.09.2021. registrirana sredstva za maslininu muhu su

  • Na osnovi fosmeta (trgovački naziv Imidan 50WG)
  • Na osnovi deltrametrina*( trgovački naziv: Decis 2,5 EC, Desci 100 EC, Poleci plus, Scatto, Rotor plus, Demetrina SC)

Napomena: * Projektom istraživanja osjetljivosti maslinine muhe  (Bactrocera oleae) na insekticide tijekom 2018. i 2019. godine u jadranskom dijelu Hrvatske, pripravci na osnovi deltrametrina imaju dozvolu ali nemaju učinkovitost u njenom suzbijanju (https://rezistentnost-szb-hr).

Sredstava za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedenim na etiketi za uporabu.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/).
Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti niti primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.
Profesionalni korisnici SZB su dužni voditi i čuvati evidenciju o primjeni SZB najmanje tri godine.

Silvija Marušić dipl.ing.agr.

E-pošta: silvija.marusic@mps.hr