Obavijest tržnim proizvođačima kasnih kupusnjača

Već od 21. svibnja o.g. do 11. kolovoza o.g. tržne proizvođače kupusnjača iz ljetnog ciklusa proizvodnje u više smo navrata obavještavali o preventivnim mjerama zaštite od neželjenih organizama (korova, štetnika životinjskog podrijetla i uzročnika bolesti)!

Tijekom proteklog mjeseca kolovoza na većini mjernih mjesta u Međimurju zabilježeni su vrlo povoljni uvjeti za razvoj neželjenih promjena kupusnjača (uzročnika bolesti i štetnih organizama životinjskog podrijetla): na lokalitetima zapadnog i središnjeg dijela Županije zabilježena je značajno veća  mjesečna količina oborina (119,0-134,6 mm), zbog dugotrajnih rosa i jutarnje magle mjesečno zadržavanje vlage na biljkama uz riječne doline trajalo je vrlo dugo (12.220-22.030 minuta), a prosječna je mjesečna vlažnost zraka u mjesecu kolovozu ove godine bila vrlo visoka (77,00-84,54 %) (vidi Tablicu 1.)!

Najviše dnevne temperature zraka sa 30-ak°C u posljednja su dva tjedna pale na vrijednosti 19,4°-28,7°C! Minimalne temperature zraka nakon 17. kolovoza o.g. manje su od 14°C, a posljednjih desetak dana u dva su navrata bile <6,5°C!  U narednim danima ne očekujemo nove oborine, jutra će biti svježa a najviše dnevne temperature zraka u rasponu 24-27°C!

Tablica 1. Neki mjerni podatci bitni za razvoj neželjenih organizama kupusnjača tijekom proteklog mjeseca kolovoza 2021. godine na nekim mjernim lokalitetima u zapadnom, središnjem i istočnom Međimurju:

Mjerni lokalitet Oborine (mm) Vlaženje lišća (min) Prosječna temperatura zraka Prosječna vlažnost zraka
Železna Gora 134,6 mm 10.485 minuta 19,59°C 79,30 %
Novakovec 41,2 mm 12.220 minuta 19,49°C 84,44 %
Belica 119,0 mm 8.590 minuta 20,03°C 81,02 %
Mursko Središće 122,6 mm 22.030 minuta 19,54°C 84,54 %
Kotoriba 72,2 mm 13.820 minuta 19,62°C 77,00 %
Donja Dubrava 69,6 mm 19.275 minuta 20,12°C 77,75 %

U višegodišnjim prosjecima tijekom mjeseca kolovoza u Međimurju očekujemo 80,4 mm oborina uz prosječnu mjesečnu temperaturu zraka 19,8°C!

U takvim je uvjetima kupusnjače iz ljetnog ciklusa bilo tijekom prve polovice proteklog mjeseca potrebno navodnjavati, a na većini lokaliteta u središnjem i zapadnom dijelu Županije zabilježeno je dovoljno oborina za završni razvoj kupusa u vrijeme formiranja glava!!

Budući smo tijekom druge polovice kolovoza i prvih dana mjeseca rujna bilježili let i vrlo povoljne uvjete za razvoj kupusnih lisnih sovica (Mamestra, Autographa) i drugih vrsta gusjenica (npr. Pieris, Plutella), još uvijek u prvoj polovici rujna o.g. preporučujemo završne zaštite primjenom registriranih insekticida u različitim vrstama kupusnjača, s naglaskom izbora pripravka kraće karence 3-7 dana (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/)! Moguće je u završnim aplikacijama koristiti biološke insekticide (B.t.k.)! Voditi računa o najvećem broju dopuštenih primjena jednog te istog pripravka u istom usjevu tijekom sezone! Moguću kombinaciju insekticida koristiti u nižim ili smanjenim propisanim količinama.

VAŽNO: sve poljoprivredne proizvođače upućujemo na redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) pri Ministarstvu poljoprivrede (mps.hr), svakako prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu radi moguće promjene u registraciji (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Zdravstvenim pregledom polja kupusnjača iz ljetne sadnje od druge polovice i krajem  kolovoza o.g. je uočena pojava bakterijske bolesti (tamna trulež žila – Xanthomonas) (a epidemijsko širenje u slabije zaštićenim usjevima krajem kolovoza!), a lokalno se u mikro-depresijama gdje se duže zadržava voda pojavljuje i kupusna kila (Plasmodiophora)! Preporuke za moguće preventivno suzbijanje bakterijske tamne truleži žila (Xanthomonas) i  kupusne kile (Plasmodiophora) prije sadnje kupusnjača u ljetnim rokovima uputili smo u preporuci od 21. svibnja o.g. (npr. vapneni dušik, kalcizacija)! Primjena bakarnih fungicida u integriranoj zaštiti povrća ograničena je na samo jednu aplikaciju u usjevima tijekom sezone!

Prema iskustvima iz ranijih sezona od gljivičnih se bolesti u ljetnim kupusnjačama javlja više vrsta pjegavosti lišća (Alternaria, Mycospherella, Leptosphaeria), a u moguće iznadprosječno vlažnom mjesecu rujnu raste opasnost suhe truleži (Phoma), mumifikacije glava (Sclerotinia) i sive plijesni (Botrytis cinerea)!

Osim registriranih fungicida za suzbijanje navedenih gljivičnih bolesti (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/), moguće je u završnim aplikacijama protiv uzročnika bolesti kupusnjača koristiti mikro-bioloških pripravke koji sadrže Bacillus subtilis i/ili neke druge korisne mikroorganizme.

Pripravcima za suzbijanje biljnih bolesti u kupusnjačama potrebno je dodavati ranije navedene insekticide protiv različitih kategorija štetnika. Preporučujemo dodati i sredstva za poboljšanje kvašenja i prianjanja.

U završnim je aplikacijama moguće u usjevima kupusna namijenjenim skladištenju koristiti  folijarna hranjiva s naglašenim sadržajem fosfora i kalija (i drugih mikro-elemenata). Moguće ih je miješati sa registriranim fungicidima i insekticidima za zaštitu kupusnjača, izuzev bakarnih pripravaka.

Voditi računa o karencama propisanim kupusu za kiseljenje, koje su za neka sredstva za zaštitu bilja duže nego kupusu za svježu potrošnju!

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.

milorad.subic@mps.hr