CENTAR ZA RAZVOJ STOČARSTVA

Na projektiranju ‘Regionalnog centra za razvoj stočarstva Dubrava – Zagrebačka županija’ od samog se početka angažirala kompetentna projektna skupina najvažnijih dionika – predstavnika zainteresiranih, odgovornih organizacija i institucija za razvoj stočarstva. S obzirom da sličnih projekata u Hrvatskoj do sada nije bilo, iskustva najuspješnijih, nama najbližih austrijskih uzgojnih organizacija od neprocjenjive su važnosti. Projektni tim posjetio je 30. kolovoza jedan od ukupno 15 austrijskih uzgojno-prodajnih centara Zollfeldhalle – caRINDthia (Klagenfurt, Koruška, www.carindthia.at ).

Sudionici stručnog putovanja u projektnom timu bili su: državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak sa suradnicima iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane (Damir Pejaković i Marijan Sučija). Zagrebačku županiju predstavljali su pročelnik za poljoprivredu i ruralni razvitak Josip Kraljičković i suradnik Danijel Rukavina, a Općinu Dubrava predsjednik vijeća Ante Grizelj. Savez uzgajatelja simentalskog goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba (ZG SIM) predstavljao je predsjednik kluba mladih uzgajatelja Danijel Horvatić te djelatnici saveza Nikola Kostiha i Darko Tarandek.

Suradnja hrvatskih i austrijskih uzgojnih organizacija i institucija višedesetljetna je na svim razinama. Veliku podršku suradnji svih tih godina daje Ured Saveznog Ministarstva poljoprivrede, regija i turizma pri veleposlanstvu Republike Austrije u Zagrebu. U koordinaciji i organizaciji ovog stručnog posjeta s austrijske strane najvažniju ulogu imao je predstavnik krovne uzgojne organizacije Genetik Austria Mato Janjić, vrsni poznavatelj uzgoja i svih 15 uzgojno-prodajnih centara kompetencija u stočarstvu u svih 9 austrijskih regija.

Domaćini u centru Zollfedhalle bili su vodeći ljudi Koruškog saveza uzgajivača goveda (caRINDthia ZVB eGen): predsjednik Sebastian Auernig i direktor Ernst Lagger. Inače, predsjednik caRINDthia Sebastian Auernig ujedno je i predsjednik austrijskog saveza uzgajatelja simentalca (Fleckvieh Austria) te potpredsjednik i Svjetske i Europske simentalske federacije (WSFF i EVF).

Domaćini, iznimno kompetentni, iskusni stručnjaci, detaljno su predstavili i pokazali sve sastavnice uzgojno-prodajnog centra kompetencija Zollfeldhalle i prezentirali razvojni put svojih organizacija, što je za naš projektni tim izuzetno korisno iskustvo. Dogovorena je i trajna suradnja uzgojnih organizacija na regionalnoj i nacionalnoj razini, uz podršku saveznih (nacionalnih) ministarstava poljoprivrede, u cilju što kvalitetnijeg projektiranja i uspostave ‘Regionalnog centra za razvoj stočarstva Dubrava – Zagrebačka županija’.

Damir Pejaković, dipl.ing.agr.

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 25%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */