Obavijest maslinarima

Obavještavamo  maslinare s područja Istre da na prognoznim punktovima bilježimo početak leta druge generacije maslinine muhe (Bactrocera oleae).

Maslinare upućujemo na pregled maslinika, pregled žutih ploča postavljenih u masliniku i pregled plodova te da donesu odluku o načinu zaštite svojih nasada.

Može se nastaviti korištenje metode zatrovanih mamaca tj. tretiranje dijelova krošnje. 

U tu svrhu se  može koristiti gotovi pripravak (SUCCESS BAIT, ECO TRAP- vješanje u nasad)  ili umjesto gotovog pripravka može se koristiti neki od  insekticida dozvoljenih na maslini uz dodatak atraktanta (Buminal).

Ova metoda zasniva se na tome da se prskaju samo dijelovi krošnje ili samo pojedine grančice i to u pravilu koje su manje rodne. Tretiranje ponavljamo svakih 10-12 dana i obavezno nakon kiše.

Također se može koristiti i metoda tretiranja cijele krošnje.

U tu svrhu dozvoljeni  su slijedeći pripravci na bazi: deltametrina ( DECIS 2,5, DECIS 100 EC, POLECI PLUS, SCATTO, ROTOR SUPER, DEMETRINA) te na bazi fosmeta (IMIDAN 50 WG).

Potrebno je strogo voditi računa o broju dozvoljenih tretiranja pojedinih pripravaka tijekom vegetacijske sezone ( http://fis.mps.hr/trazilicaszb/ )

Preparate koristiti prema uputama !

Maslinare također upozoravamo da se u zaštiti masline smiju koristiti samo registrirana sredstva za zaštitu bilja (SZB).

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

 

 

 Marina Kocijančić, dipl. inž. agr.

                                                                                    marina.kocijancic@mps.hr

Pripremi za ispis