Obavijest proizvođačima jagoda

Nasade jagoda treba redovito pregledati i pratiti pojavu štetnika i bolesti.

Radi lakšeg praćenja štetnika u nasadima poželjno je postaviti ljepljive žute i plave ploče malo iznad listova i redovito pratiti ulov štetnika na pločama.

Kod pripreme tla za sadnju novih nasada za potrebe suzbijanja korova primijeniti dozvoljene herbicide ovisno da li su korovne vrste na proizvodnoj površini uskolisne ili širokolisne i prema tome treba odabrati registrirani herbicid.

Pripravke na osnovi korisnih mikroorganizama kao što su Trichoderma spp, Thiobacillus spp,  Pseudomonas spp, i drugi koji doprinose suzbijanju zemljišnih bolesti u nasadu, poželjno je unijeti ih u tlo u zonu sadnje jagoda kod pripreme tla za sadnju ili namakati korijen u pripravku prije sadnje (Proradix i slični) ili zalijevanjem sadnica nakon sadnje.

Protiv pepelnice jagode (Podosphaera aphanis syn. Oidium sp.,  Sphaerotheca macularis) primijeniti registrirane pripravke: Score 250 EC, Ortiva, Karathane gold 350EC, Quadris, Pointer,  Zakeo 250 SC, Sonata, i dr. koji su registrirani.

Protiv sive plijesni (Botrytis cinerea) primijeniti pripravke Pyrus 400 SC, Signum, Geoxe, Polyversum.

Kod pojave crvenog pauka (Tetranychus urticae) primijeniti jedan od pripravaka registriranih za tu namjenu kao Kraft 18 EC ili Vertimec 18 EC (na otvorenom) ili Vertimec pro (u zaštićenom), i to u večernjim satima, pri smanjenom osvjetljenju, jer dnevna svjetlost brzo razgradi ovu aktivnu tvar, dok   Milbeknock  može i u jutarnjim i popodnevnim terminima .

Kod pojave  tripsa (Frankliniella spp.) primijeniti jedan od registriranih pripravaka kao što su Laser i Kraft (primjena za oba pripravka samo u večernjim satima) ili Poleci plus.

U slučaju pojave lisnih uši (Aphididae) primijeniti pripravke registrirane za primjenu: Decis 100 Ec, Poleci plus, Scatto, Rotor super, Demetrina 25 EC, Pirimor 50 WG i dr.

Na malim površinama za sve bolesti lista korisna je mjera sakupljanja i spaljivanja zaraženih listova. Zaštitu kemijskim sredstvima treba započeti čim se primijete prvi simptomi, pazeći na registracije sredstava i karence.

Sredstva za zaštitu bilja primijeniti prema priloženoj uputi  ili etiketi, a sukladno registraciji.

Podaci o registracijama i dozvolama  sredstva za zaštitu bilja nalaze se u Fitosanitarnom informacijskom  sustavu (FIS baza )  Ministarstva poljoprivrede na web adresi :

https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

 

Zoran Kajić, dipl.ing.agr.

e-mail: zoran.kajic@mps.hr

Pripremi za ispis