Ljetni rez jabuke pred berbu

Jabuka spada kao i većina voćaka u akrotone vrste, što znači da je najveća koncentracija hormona rasta u vršim pupovima. Hormoni rasta povlače i veću količinu hranjivih tvari u vršne dijelove. Posljedica toga je daleko jači rast mladica i grana, vrlo često i plodova u vršim etažama krošnje, dok niže etaže dobivaju manje hormona rasta i hranjiva. Već tijekom zimske rezidbe, ovaj problem djelomično rješavamo izolacijom vrhova i prevađanjem previsokih vrhova na nove grane te ponovnom izolacijom novog vrha. Najslikovitije rečeno, održavamo stablo piramidalno u obliku smreke.

Zbog nedostatka kvalificirane radne snage u voćnjacima sve se lošije obavlja rez vršnih etaža i izolacija vrhova centralnih provodnica. Rez vršnih etaža pokušava se obaviti dugim škarama sa tla, a posljedica je ostavljane čepova iz kojih provociramo tjeranje novih vodopija. Vrhovi tada tijekom vegetacije povlače previše hrane i energije koja zatim nedostaje u donjim etažama za formiranje i obnovu kvalitetnog rodnog drveta. Istovremeno, previše bujni vrhovi zasjenjuju donje etaže u krošnji, pa opada količina i kvaliteta stvaranja cvjetnih pupova i kao i obojenost plodova. Ukoliko je u ovakvim voćnjacima i naglašena bujnost, često se dešava i pojačana fiziološka defolijacija. Iste vodopije najčešće su u slučaju sušnog ljeta konkurencija razvoju i postizanju krupnoće plodova. Problemi sa bojom još su jače izraženi ukoliko su redovi smješteni u smjeru Istok i Zapad umjesto u smjeru Sjever -Jug.

U mjesecima pred zriobu jabuka najveći dio poslova svodi se na dobivanje krupnoće plodova kao i na postizanje što je moguće kvalitetnije boje, bila ona crvena ili tamno zelena. U kasnim fazama razvoja plodova (kolovoz) najveći utjecaj na krupnoću imaju kvalitetna opskrba vodom i postojanje odgovarajućeg broja listova po plodu koji osigurava opskrbu asimilatima i pravilnu produkciju antocijana koji su odgovorni za boju pokožice.

Vodopije su potpuno nekorisne grane koje nam ne mogu poslužiti za obnovu i održavanje rodnog drveta, pa ukoliko ih nismo stigli u proljeće oplijeviti rukom, sad je vrijeme da se postepeno maknu sa vrhova stabala.

Ukoliko se odlučimo na uklanjanje vodopija tijekom mjeseca kolovoza potrebno je voditi računa o slijedećem:

  1. Kod sorata ranije epohe dozrijevanja (2021. često kod Gale) vodopije sa vrhova je potrebno ukloniti ranije, pošto je i fenofaza potrebe za vodom i bojom pomaknuta ranije.
  2. Ukoliko postoji mogućnost uklanjanje vodopija bolje je provesti u dva navrata. Ukoliko u jednom prohodu rezom odstranimo preveliki broj vodopija, možemo izazvati retrovegetaciju, osobito u slučaju tople i kišne jeseni.
  3. Potrebno je osigurati da je prisutan dovoljan broj listova po plodu. Potrebno je procijeniti rodnost i broj listova po stablu te izračunati broj listova po plodu. Ukoliko je prisutan povećan urod i nedostatak broja listova po plodu (u vegetacijskoj godini 2021. je prisutno na pojedinim lokacijama na sortama Gala i Zlatni delišes) uklanjanje vodopija može biti i štetno pošto se time direktno uklanja lisna masa potrebna razvoju plodova. U tom slučaju navodnjavanje i folijarna prihrana su bolji načini postizanja krupnoće.
  4. Ukoliko je zbog poremećaja ishrane, bujnosti i hormona prisutna fiziološka defolijacija svakako je potrebno izbjegavati rez vršnih vodopija, jer time samo nadopunjujemo stres. (u vegetacijskoj godini 2021. zabilježeno na stablima Zlatnog delišesa)
  5. Ukoliko je urod slabi, pojedinačni plodovi preveliki u odnosu na prosjek (standard)(u vegetacijskoj godini 2021. često primijećeno kod sorte Jonagold) i lisna masa vrlo velika, potreban je oprez. Uklanjanjem svih vodopija u slučaju kišnog perioda moglo bi se još više potencirati krupnoća plodova. Tada je bolje uklanjanje vodopija izvesti u nekoliko navrata i to što kasnije, kako bi se samo potenciralo stvaranje završne boje ploda.
  6. Kod uravnoteženo rodnih obojenih sorata (npr. Idared), moguće je postepeno uklanjanje vodopija pošto na taj način možemo doprinijeti i povećanoj krupnoći i pojačanoj boji plodova.
  7. Suprotno navedenom, kod sorata koje na tržištu zahtijevaju zelenu boju (Zlatni delišes, Granny Smith, Sirius, Mutsu…) utjecati na krupnoću plodova bolje je na druge načine, a ne uklanjanjem vodopija. Uklanjanjem vršnih vodopija pojačava se obojenost plodova u negativnom smislu, te se preporučuje utjecaj na obojenost drugim postupcima(navodnjavanje, folijarne primjene aminokiselina i mangana, vrlo niske koncentracije ureje…).
  8. Kod rezidbe vodopija tijekom ljeta svakako je potrebno voditi računa i o ostavljanju mogućnosti za pravilnu izolaciju vrhova provodnica u zimskom rezu, a ne sve vodopije porezati na reznike što se ponekad dešava u praksi i time pripremiti rasadnik novih vodopija za narednu godinu.
  9. Također, potrebo je voditi računa rasporedu i starosti rodnog drva odnosno i o pravilu 1-2-3 (raste, priprema pupove, rađa) kako ne bi tijekom ljetne rezidbe odrezali i dio jednogodišnjih grana koje bi trebale za dvije godine donositi urod, što se također dešava u praksi.
  10. Prejaka ljetna rezidba u rodnijoj godini na bujnijim nasadima može uzrokovati retrovegetaciju, a time i uskraćivanje hranjiva tijeku formiranja cvjetnih pupova za narednu godinu koji tada u zimskoj rezidbi izgledaju kao cvjetni, no iz njih narednog proljeća izbijaju samo lisne rozete.(ponekad kod Zlatnog. delišesa)

 

Adrian Horvat, dipl. ing.