DANI POLJA EKOLOŠKE POLJOPRIVREDE U GRADIŠĆU

Drugi po redu Dani polja ekološke poljoprivrede – BIOFELDTAGE 2021 održani su 6. i. 7. kolovoza u Donnerskirchenu u blizini Željeznog – Eisenstadt, glavnoga grada najmanje i najistočnije austrijske pokrajine Gradišća – Burgenland.

Delegacija sadašnjih i potencijalnih budućih eko-proizvođača i struke iz Zagrebačke županije vrlo gostoljubivo je primljena na sajmu od strane domaćina iz austrijskog Ministarstva poljoprivrede, regija i turizma te iz ključne poljoprivredne organizacije Burgenländische Landwirtschaftskammer – Poljoprivredne komore Gradišća. U Poljoprivrednoj komori zaposleno je 100 djelatnika, koji svi rade isključivo za poljoprivrednike – članove, a članstvo u komori u Austriji je obavezno.

Gradišće je po veličini usporedivo s našom Zagrebačkom županijom, a ondje živi i oko 6% Gradišćanskih Hrvata.

Trend povećanja ekološke/bio poljoprivrede nezaustavljiv je, a Gradišće s udjelom od oko 37% spada u ekološki najrazvijenije poljoprivredne regije EU pa je po svemu logičan partner za suradnju našoj Zagrebačkoj županiji, koja je organizirala ovaj posjet i započela suradnju. U organizaciji posjeta veliku pomoć pružili su i djelatnici Ureda Saveznog Ministarstva poljoprivrede, regija i turizma pri veleposlanstvu Republike Austrije u Zagrebu.

‘Vrlo važnu ulogu u razvoju ekološke poljoprivrede ima educirana i dostatna savjetodavna služba’, ističu kolege u Poljoprivrednoj komori s kojima smo razgovarali, inače Gradišćanski Hrvati. U Gradišću se jedan savjetnik brine za prosječno 100 poljoprivrednika, a 26 savjetnika savjetuje isključivo o ekološkoj proizvodnji.

Osim temeljne organizacije – poljoprivredne komore, u Gradišću i čitavoj Austriji vrlo su razvijene i brojne druge organizacije poljoprivrednika (udruge, zadruge, strojni prstenovi,…) te stručne i znanstvene institucije, koje sve zajedno rade u istom cilju za dobrobit poljoprivrednika i cjelokupni ruralni razvoj.

Zagrebačka županija je usvojila vrlo ambiciozan Akcijski program razvoja ekološke poljoprivrede do 2030. godine, a prva skupina mjera njegove provedbe obuhvaća edukaciju i informiranje proizvođača i potrošača o ekološkoj proizvodnji.

Nakon prvog sastanaka održanog on-line na temu „Edukacija trenera za trenere u provedbi Programa razvoja ekološke poljoprivrede u Zagrebačkoj županiji do 2030.“, ovaj posjet je urodio i drugim sastankom na kojemu su dogovoreni detalji sedmodnevne edukacije trenera, među kojima će se naći i desetak savjetnika Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva iz Zagrebačke županije i Grada Zagreba.

Ovaj sajam je jedinstven po tome što se održava na velikoj površini od 70 ha poljoprivrednog zemljišta ekološkog imanja Esterhazy, koje je ujedno i organizator sajma, zajedno s partnerima PANNATURA, Research Institute of Organic Agriculture FiBL, Udruženjem ekoloških proizvođača BIO Austria, Austrijskom poljoprivrednom komorom (LKÖ) kao i Poljoprivrednim fakultetom (BOKU). Prezentiralo se 190 izlagača na 180 pokaznih parcela, a moglo se vidjeti i bio-uzgoj 20 različitih vrsta i pasmina životinja.

Prema svemu viđenom može se zaključiti da će ovaj sajam, koji se održava tek po drugi puta, u nadolazećem razdoblju prerasti u središnje mjesto okupljanja svih zainteresiranih za ekološku poljoprivredu ovoga dijela Europe.

Uspostavljanjem suradnje s kolegama iz Gradišća vidimo i našu priliku da se suočimo s izazovima koji čekaju naše proizvođače do 2030. godine u dostizanju Akcijskog plana za razvoj ekološke proizvodnje EU. Njegov je opći cilj poticanje proizvodnje i potrošnje ekoloških proizvoda kako bi se postigao udio od 25 % poljoprivrednih površina namijenjenih ekološkom uzgoju do 2030. godine.

Akcijski program razvoja ekološke poljoprivrede do 2030. godine Zagrebačke županije znatno je ambiciozniji od europskog, s ciljem 100% poljoprivredne proizvodnje do 2030. godine, pa nam predstoji svima zasukati rukave i napraviti najviše što možemo.

Anđelka Pejaković, dipl.ing.agr.

voditeljica službe za stručnu podršku u podružnici Zagrebačke županije

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 33%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */