Obavijest o obveznom uklanjanju ambrozije

Podsjećamo poljoprivrednike, da su vlasnici obradivog i neobradivog zemljišta, šuma i lovišta, te ovlaštenici koji upravljaju površinama uz vodotoke  i kanale, površinama uz javne prometnice i željezničke pruge, površinama u parkovima i drugim zelenim površinama obavezni redovito tijekom sezone provoditi mjere (agrotehničke, mehaničke i kemijske) za uklanjanje ambrozije.

Zbog toga je donesena Naredbe o poduzimanju obaveznog uklanjana ambrozije (NN 72/2007), ovom Naredbom propisane su mjere obveznog uklanjanja korova ambrozije u cilju njenog suzbijanja i daljnjeg širenja na području Republike Hrvatske.

 

Ambrozija (Ambrosia artemisifolia) ili partizanka ili limundžik agresivna je i alergena biljka koja proizvodi velike količine peludi te na taj način izaziva alergijske reakcije.

Ambroziju je moguće ukloniti mehanički (plijevljenje, čupanje, košnja, okopavanje) ili kemijski (uporabom herbicida kao što su: Total TF, Boom fect, Cidokor plus i dr.

 

Vrlo je važno da uklanjanje ambrozije treba izvršiti prije cvatnje da bi se spriječilo oslobađanje peludi i daljnje širenje ovog korova sjemenom.

 

Preporučena sredstava primijeniti sukladno uputama proizvođača i u skladu sa FIS bazom , ambalažni otpad propisno zbrinjavati te voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

Marijana Milušić dipl.ing.agr

Email:marijana.milusic@mps.hr

 

Pripremi za ispis