Obavijest proizvođačima koštičavog voća

U dane 17.07 i 18.07.2021.  u Karlovačkoj županiji je pala veća količina oborina koja je isprala primijenjena sredstva za zaštitu bilja. Tretiranje je uputno napraviti kozičavosti višnje i trešnje (Blumeriella japii) dozvoljenim sredstvima: Dithane DG Neotec, Dithane M- 45, Pinozeb M-45, Chromodin S-65. Delan 7001 WDG je dozvoljen na trešnji.

Prema podacima agrometeoroloških postaja  u dane vikenda , ostvareni su uvjeti za infekciju pepelnicom  breskve (Sphaerotheca pannosa) i truleži ploda (Monilinia spp.). Potrebno je primijeniti dozvoljene fungicide koji su dozvoljeni za obje bolesti : Nativo 75 WG  (K – 7 dana) i Luna experience (K- 3 dana) .

U nasadima šljiva je protiv truleži ploda (Monilinia spp. Potrebno primijeniti : Nativo 75 WG, Signum ili Teldor SC 500.

 

Preporučena sredstva za zaštitu bilja nužno je primijeniti prema priloženim uputama proizvođača i dozvolama prema FIS-u http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Prema pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida(NN 142/12 I Zakona o održivoj uporabi pesticida (NN 14/14) obaveza je voditi evidencije o uporabi sredstava za zaštitu bilja. Na gospodarstvu se sredstva trebaju skladištiti na propisan način. Praznu ambalažu treba zbrinuti na propisan način.

 

 

 

                                                                       Sanja Mastelić-Ivić, dipl.ing.agr.

                                                                       e-mail:Sanja.Mastelic-Ivic@mps.hr

 

Pripremi za ispis