Obavijest proizvođačima jabuka i krušaka

Prema podacima agrometeoroloških stanica, oborine u dane vikenda u znatnoj su mjeri isprale sredstva primijenjena u prethodnom periodu.  Palo je prosječno 50 mm kiše po m2.

Preporuča se ponoviti zaštitu protiv čađave krastavosti jabuke (Venturia inequalis) i čađave krastavosti kruške (Venturia pyri) s dozvoljenim pripravcima : Scab 80 WG, Zato plus, Zato WG 50, Luna experience, Caption 80 WG, Kapetan 80 WG  i sl.

Zato plus, Zato  WG i Luna experience ujedno štite i protiv pepelnice. Moguće je primijeniti i preparate na bazi sumpora vodeći računa o tome da postaju fitotksični kada se primijene na temperaturama višim od   25 °C.

U nasadima jabuke i kruške bilježi se let jabučnog savijača (Cydia pomonella). Potrebno je ponoviti tretiranje dozvoljenim insekticidima: Coragen 20 SC, Imidan 50 WG, Mospilan 20 SP, Harpun, Delegate 250 WG Affirm opti, Affirm ,Voliam targo, Imidan 50 WG.

Sredstva primijeniti u večernjim satima radi zaštite pčela!

Preporučena sredstva za zaštitu bilja nužno je primijeniti prema priloženim uputama proizvođača i dozvolama prema FIS-u http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Prema pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida(NN 142/12 I Zakona o održivoj uporabi pesticida (NN 14/14) obaveza je voditi evidencije o uporabi sredstava za zaštitu bilja. Na gospodarstvu se sredstva trebaju skladištiti na propisan način. Praznu ambalažu treba zbrinuti na propisan način.

 

                                                                       Sanja Mastelić-Ivić, dipl.ing.agr.

                                                                       e-mail:Sanja.Mastelic-Ivic@mps.hr

Pripremi za ispis