Obavijest voćari

Ovih su dana (od petka do ponedjeljka) pale različite količine oborina ovisno o lokaciji i stvoreni su povoljni uvjeti za daljnji razvoj bolesti u nasadima i isprana kontaktna szb.

U nasadima jabuka nastaviti sa zaštitom protiv fuzikladija i pepelnice pazeći na pripravke koji su do sada više puta primijenjeni –na njihov dozvoljeni broj tretiranja u toku jedne vegetacijske sezone.

U zaštiti protiv pepelnice koristiti pripravke koji imaju djelovanje i na krastavost kao:

a.t.fluopiram- Luna experience-krastavost,peplnica

a.t. trifloksistrobin – Zato 50 WG-krastavost,pepelnica

a.t.kaptan+trifloksistrobin- Zato plus- krastavost ,pepelnica

a.t.tebukonazol+trifloksistrobin- Nativo WG-krastavost ,pepelnica

u zaštiti protiv krastavosti mogu se koristiti pripravci kontaktnog djelovanja.

Za zaštitu protiv štetnika jabučnog savijača mogu se koristiti insekticidi kao Coragen 20, Mospilan 20 SG,  Affirm , Affirm opti ,Imidan 50 WG i dr.

Pratiti populaciju crvenog voćnog pauka i lisnih uši i po potrebi primijeniti sredstvo za zaštitu bilja koje ima dozvolu.

Prije svake primjene sredstava za zaštitu bilja detaljno pročitati pisanu uputu i postupiti u skladu s njom, pazeći na preporučene doze i koncentracije, vrijeme primjene kao i broj dozvoljenih primjena u toku jedne vegetacijske sezone.

Voditi obaveznu evidencijsku listu i ambalažu propisno zbrinuti(pratiti obavijesti o provođenju akcije Prateći list sa datumima i lokacijama skupljanja ambalažnog otpada).

Podsjećamo na obavezu testiranja uređaja za primjenu pesticida.

 Mira Živković,dipl.inž.

Mira.Zivkovic@mps.hr

Pripremi za ispis