Obavijest vinogradarima

Vruće i sparno vrijeme kakvo je najavljeno za nastavak tjedna pogodovat će razvoju pepelnice ( Erysiphe necator). Za preventivnu zaštitu treba odabrati pripravak koji je do sada najmanje korišten. Preporučujemo jedan od pripravaka sistemičnog djelovanja, kao što su Luna Experience SC,  Kusabi, Nativo WG, Domark ME, Dynali EC, Indar 5 EW, Folicur EW 250 i dr. 

Za suzbijanje plamenjače vinove loze (Plasmopara viticola)  predlažemo jedan od pripravaka kombiniranih s bakrom. Takvi su pripravci  Galben C, Ridomil Gold Plus 42,5, Ridomil Gold R. Osim njih, mogu se koristiti i pripravci navedeni u prethodnoj preporuci. I kod izbora ovih pripravaka voditi računa da se odabere pripravak koji je do sada najmanje korišten.

Za suzbijanje gusjenica druge generacije grozdovih moljaca ( Lobesia botrana, Eupecilia ambiquella) može se koristiti jedan od registriranih inbsekticida: Avaunt 15 SC, Laser KS, Coragen SC, Affirm, Decis 2,5 EC, Cythrin max, Sumialfa 5 FL ili Direkt.

Pripravci Decis 2,5 ES, Sumialfa 5 FL, Cythrin Max i Avaunt 15 SC ujedno su registrirani i za suzbijanje američkog cvrčka. Svi oni koji nisu još proveli drugo suzbijanje američkog cvrčka,  neka primijene jedan od navedenih insekticida.

Prije primjene insekticida obavezno pokositi cvatuće korove u vinogradu, radi zaštite pčela.

Pri primjeni pripravaka za zaštitu bilja voditi računa da se ispoštuje karenca.

Pratiti pojavu i brojnost američkog cvrčka pomoću žutih ljepljivih ploča, kako bi znali hoće li biti potrebno provesti još jedno suzbijanje početkom kolovoza.

Pripravke koristiti isključivo sukladno FIS bazi Ministarstva poljoprivrede i prema uputstvima.

 

Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.

E-mail: sanja.greguric@mps.hr

 

Pripremi za ispis