Obavijest poljoprivrednim proizvođačima jabuke i kruške

U zadnjih 14 dana koliko je proteklo od zadnje preporuke zabilježene su izrazito visoke temperature, na nekim lokacijama u našoj županiji i do max 42 °C . Oborine bilježimo u periodu od 11.07., a one su bile različitog intenziteta tako da je  na nekim lokacijama  palo preko 40 mm kiše, dok u većini ostalih dijelova imamo zabilježeno oko 10 tak mm oborina.

Tijekom dana kao i za vikend predviđa se promjenjivo vrijeme pa je potrebno ponoviti zaštitu  protiv  krastavosti jabuka  (Venturia inaequalis). Od  pripravaka odabrati one koji ujedno imaju registracije za suzbijanje uzročnika gorke truleži ploda (Colletotrichum /Gloesporium spp.) i na bazi kaptana : Captan 80 WG,  Scab 80 WG,  Caption 80 WG.

U ovom periodu u zaštiti  od pepelnice (Podosphaera leucotricha) moguće je koristiti provoditi neki od slijedećih pripravaka: Luna Experience, Nativo 75 WG, Zato 50 WG, Zato plus

I dalje bilježimo let jabučnog savijača (Cydia pomonella), stoga u plantažnim nasadima gdje je od zadnje primjene insekticida proteklo više od 14 dana predlažemo ponoviti primjenu insekticida: Affirm, Affirm opti, Coragen 20 SC, Imidan 50 WG, Mospilan 20 SP, Harpun, Delegate 250 WG, Voliam targo i dr.

Zbog visokih temperatura i dalje pratiti pojavu grinja.

Fitosanitarnom  informacijskom sustavu. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja i to prema : Pravilniku  o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12 i Zakonu o održivoj uporabi pesticida-NN 14/14.

                                                                  Jadranka Berić  dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: Jadranka.Beric@mps.hr

 

 

Pripremi za ispis