Usporedbe hranjive vrijednosti sadržaja krme proizvedene na gospodarstvu Tkalčec

Na farmi muznih krava OPG-a Tkalčec Kristijana iz Rezovca pored Virovitice, 7. srpnja 2021. održana je demonstracijska aktivnost: „Usporedbe hranjive vrijednosti sadržaja krme proizvedene na gospodarstvu“. Demonstracija je organizirana u okviru mjere 1, operacije 1.2.1. Programa ruralnog razvoja. Na demonstraciji su sudjelovali: gost predavač prof. dr. sc. Darko Grbeša, dugogodišnji profesor hranidbe domaćih životinja  na Agronomskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu, mr. sc. Dario Zagorec, voditelj Službe za savjetovanje u animalnoj proizvodnji, te Ljubica Kravarščan, dipl. ing. agr., viša stručna savjetnica.

Farma muznih krava Tkalčec Kristijana ima 68 muznih krava, sa slobodnim načinom držanja, na rešetkama, s vlastitim uzgajem podmlatka, a obrađuju 62 ha poljoprivrednog zemljišta. Hranidba krava bazira se na sjenaži lucerne i sijanih trava, silaži kukuruza te koncentriranoj hrani koju kupuju. Hrani se TMR obrokom bez mogućnosti individualne hranidbe, što je za 30 % visokoproizvodnih krava problematično jer hranidbom ne podmiruju proizvodni potencijal.

Pažljivo se sluša i prati svaki savjet o hranidbi krava

 

Navedena aktivnost planirana je za vrijeme skidanja prvog otkosa sjenaže, no ove godine bilo je to neizvedivo s obzirom na nestabilno vrijeme zbog kojega se nije moglo planirati niti tri dana unaprijed. Iako je demonstracija bila u vrijeme žetve te razdoblju nesnosnih vrućina, demonstracijskoj aktivnosti odazvalo se jedanaestoro iznimno aktivnih poljoprivrednika, od kojih troje mladih.

U jednom zanimljivom, neposrednom i praktičnom pristupu, kao prvi demonstrator, profesor Darko Grbeša održao je zanimljiva izlaganja o hranjivosti voluminozne krme s gospodarstva koja mora biti primjerena potrebama krava a izložen je i praktičan prikaz načina uzimanja uzorka krme. U nastavku demonstracije, analizirana je aktualna hranidba krava, junica i teladi na farmi Tkalčec, a uzgajivaču je ukazano na sve nedostatke trenutačne hranidbe te kritične točke uz preporuke optimalnih rješenja za ovu farmu uz primjere hranidbe u sličnim situacijama. U staji je izveden praktičan prikaz metodologije pravilnog uzimanja uzoraka voluminozne i koncentrirane krme i TMR obroka. Prisutni poljoprivrednici imali su mnogo pitanja, iznijeli su čitav niz svojih iskustava i dilema na što su dobili jednostavna i praktična objašnjenja s primjenljivim rješenjima u praksi.

Prof. dr. sc. Darko Grbeša tumači shemu uzimanja uzoraka krme

 

Na primjeru farme Tkalčec pojašnjeni su parametri kvalitete mlijeka s izvještaja o kontroli mliječnosti uz tumačenje utjecaja hranidbe na dobivene proizvodne rezultate. Prikazana je usporedba hranjive vrijednosti sadržaja krme proizvedene na gospodarstvu prema rezultatima analiza uzoraka krme s ove farme te su na temelju nje izvedeni zaključci o nedostacima i greškama koje su učinjene prilikom spremanja odnosno konzerviranja. Zaključak je da postoji prostor za poboljšanje kvalitete voluminoze, no osnovni nedostatak je što je gospodarstvo prije desetak dana ostalo bez silaže kukuruza kao jednog od ključnih sastojaka obroka.

Slika ocjena kondicije kao ogledalo hranidbe

 

Unatoč ljetnim vrućinama i obvezama koje su aktualne u ovo doba godine, svi prisutni proizvođači mlijeka bili su iznimno zadovoljni prikazom ove demonstracijske aktivnosti te izlaganjima koje su imali prilike čuti.

Ljubica Kravarščan, dipl. ing. agr., viši stručni savjetnik