Obavijest voćarima

Kako za naredne dane meteorolozi najavljuju nestabilno vrijeme sa mogućnošću kiše, a od zadnje preporuke prošlo je dva tjedna, potrebno je u nasadima jabuka i krušaka ponoviti zaštitu protiv uzročnika čađave krastavosti (Venturia inaequalis ).

U nasadima jabuka gdje je prisutna pepelnica (Podosphaera leucotricha) predlažemo primjenu pripravaka: Zato plus, Zato 50 WG, Nativo 75 WG ili Luna expirience. Navedeni pripravci ujedno djeluju i protiv čađave krastavosti.

Uz čađavu krastavosti i pepelnicu, tijekom srpnja i kolovoza kada plodovi postanu krupni potrebno je obavljati i zaštitu protiv uzročnika bolesti plodova: gorka trulež (Gloesporium spp.), smeđa trulež ploda (Stemphylium spp.), trulež plodova (Neofabraea spp.) i dr.).

Za zaštitu predlažemo pripravke koje ujedno djeluju i na bolesti truleži ploda: Caption 80 WG, Kapetan 80 WG ili Scab 80 WG.

U nasadima jabuka zabilježen je kritičan let jabučnog savijača (Cydia pomonella ). U nasadima jabuka, gdje je od posljednje primjene insekticida proteklo više od 14 dana potrebno je ponoviti tretiranje jednim od sljedećih insekticida: Affirm, Affirm opti, Coragen 20 SC, Imidan 50 WG, Mospilan 20 SP, Harpun, Delegate 250 WG, Voliam targo i dr.

Tretirati u večernjim ili ranim jutarnjim satima!

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem internetske tražilice na sljedećoj adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida. Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

Božena Dežđek, dipl. ing. zaštite bilja

e-mail: bozena.dezdjek@mps.hr